Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Konszenzus-riport a 2-es típusú diabetes remissziójának definíciójáról és értelmezéséről
  2021.10.27.MDT web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  A T2DM-ben szenvedő betegek egy részében a glykaemiás kontroll spontán, vagy valamilyen intervenció (farmakoterápia, bariátriai sebészet) eredményeképpen oly mértékben javulhat, hogy a vércukorértékek a normális tartományba kerülnek és tartósan ott maradnak a farmakoterápia beszüntetését követően is. Ezzel a lehetőséggel napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk, részben a korszerű antihyperglykaemiás szerek, részben a bariátriai sebészet elterjedésével összefüggésben.

  A szakirodalomban nem volt egységesség ennek a jelenségnek az elnevezését, kritériumait és értelmezését illetően. Az ADA ezért szakértői megbeszélést kezdeményezett, amelyen több szakmai társaság (ADA, EASD, Diabetes UK, Endocrine Society, Diabetes Surgery Summit) szakértői vettek részt. A konszenzussal kialakított álláspontot egyidejűleg több szaklap (Diabetes Care, Diabetologia, Diabetic Medicine, J Clin Endocrinol Metab) hasábjain 2021. augusztus végén tették közzé. A legfontosabb megállapítások az alábbiak:

  - A T2DM-ben megfigyelhető, közel normális helyzetet eredményező, tartós metabolikus javulás elnevezésére a diabetes remissziója megnevezés ajánlott.

  - A remisszió kritériuma a HbA1c <6,5% értéke, amely spontán, vagy valamely intervenció eredményeképpen alakul ki, s az tartósan kimutatható a szokásos antihyperglykaemiás kezelés legalább 3 hónapra terjedő felfüggesztését követően is.

  - Ha bármely okból eredően a HbA1c vizsgálata nem eredményez megbízható adatot, akkor az éhomi vércukor <7,0 mmol/l, vagy a CGM-mel becsült átlagos HbA1c <6,5% értéke helyettesítő kritériumként használható.

  - A remissziót dokumentáló HbA1c-értéket az intervenció előtt és után vizsgálni kell (a második vizsgálat az intervenció megkezdése és bármely glukózcsökkentő gyógyszer adásának beszüntetése után, legalább 3 hónap elteltével történjen).

  - A remisszió tartósságának megítélése érdekében ezt követően a beteget legalább évente egyszer ellenőrizni szükséges, ekkor a diabetes esetleges szövődményei is vizsgálandók.

  - A fenti egységes terminológia, kritériumrendszer és értelmezés elősegítheti a jövőbeni klinikai kutatást, hogy a T2DM remissziójának gyakoriságáról, tartósságáról, rövid és hosszú távú eredményességéről egyre több adattal rendelkezhessünk.

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

  Riddle MC, Cefalu WT, Evans PH, Gerstein HC, Nauck MA, Oh WK, Rothberg AE, le Roux CW, Rubino F, Schauer P, Taylor R, Twenefour D: Consensus report: definition and interpretation of remission in type 2 diabetes. Diabetes Care 2021 Aug 30: doi: 10.2337/dci21-0034. Epub ahead of print.

Vissza