Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  XII. Kelet-magyarországi Diabetes Hétvége - Elnöki köszöntő
  2021.10.07.KDH HírmondóHírkategória: Tudósítás rendezvényekről

  Tisztelt Tagtársak, kedves Barátaim!

  Szeretettel üdvözlöm a XII. Kelet-magyarországi Diabetes Hétvége (KDH) szervezőit és résztvevőit.

  Külön köszönöm a helyi szervezőbizottság elnökének, dr. Nyirati Gábor főorvos úrnak, valamint dr. Nagy György főorvos úrnak és a segítőiknek a kiváló munkáját.

  A hagyományosan magas színvonalú KDH a kelet-magyarországi, a Dunántúli Diabetes Hétvége a nyugat-magyarországi kollégák tudományos ülése. Az MDT új vezetése és a magam nevében is biztosítani szeretném a kollégákat arról, hogy támogatjuk ennek a nemes hagyománynak a folytatását.

   

  Az általam irányított vezetőségünk csak a közelmúltban kezdte meg munkáját, de ezzel szinte már egy időben a szakmai nyilvánosságunkhoz közvetlenül eljuttatott kritikai észrevételeket is kapott. Ez egyértelmű bizonyíték: nem csak mi látjuk és tapasztaljuk, hogy dolgozunk…

  A Magyar Diabetes Társaságban bármely tagunk jobbító szándékú hozzászólásának, megnyilvánulásának, de a részben vagy egészben akár megalapozatlan kritikáinak is minden esetben helye van és lesz a jövőben. Ezeknek a vizsgálata és megfelelő értéken kezelése vezetőségünknek mint testületnek a munkáját akkor is segíti, ha testületként nem is értünk majd vele mindenben egyet.

  A vezetőség elnökeként a személyes véleményem, hogy tagtársainknak a vezetőségbe és a tisztségviselőkbe vetett bizalma akkor és az által teremthető meg és tartható fenn, ha a mindenkori vezetője teljesíti a tagoknak és a vezetőség tagjainak azt a jogos elvárását, hogy a szervezet működése egyre hatékonyabbá és átláthatóbbá váljon. Ez felelősség és egyben kötelezettség is.

  Új elnökként néhány változtatást tervezek Társaságunk működésében, amelyeket szeretnék megosztani önökkel annak reményében, hogy az erre kapott vélemények alapján pontosabban kialakíthatók a fókuszpontok.

  Az eddigieknél is nagyobb mértékben szeretném bevonni a háziorvosokat a diabetológiai szakmai életbe. Ezt azért is fontosnak tartom, mert a cukorbetegek jelentős részét ők gondozzák. Megkezdtük az eddigi, nem csekély, eredmények értékelését és a kitűzendő célok megjelölését a Családorvosi munkacsoporttal együttműködve.

  Tovább szeretnék nyitni a nem háziorvos társszakmák irányába is, különösen a célkitűzéseim között szereplő témákat illetően.

  Évtizedek óta foglalkozom utánpótlás-neveléssel, az oktatás az egyik kedvenc tevékenységi területem, ezért a fiatalok eddigieknél szorosabb bevonását tervezem a diabetológiai betegellátás és kutatás területén.

  Az alapkutatásokat végzők fájóan hiányoznak a rendezvényeinkről, nélkülük nem teljes a tudományos felhozatal. Tudom is, hogy sokan végeznek alapkutatást a diabetológiával kapcsolatban, azonban velük a találkozásaink véletlenszerűek. Szeretnék ezen változtatni.

  Régi igény a határokon kívül dolgozó magyar diabetológusok részéről, hogy szeretnének integrálódni a magyar tudományosságba. Jogosnak tartom a kérésüket és erőnkhöz mérten támogatom ez irányú terveiket.

  Fontosnak tartom a regionalitás érvényesítését tevékenységünkben, ezért tervezem a hazai diabetológia eredményeinek a horvát, a szerb, a román, a szlovák, a cseh és a lengyel kollégákkal történő megismertetését.

  Régóta irigységgel szemléljük a nyugati, különösen a skandináv diabetológusok kimagasló epidemiológiai ismertetéseit. Az ezen a területen meglévő hátrányunk ledolgozására indítottuk a Diab-Epi sorozatot, amely igen eredményesen szolgálja felzárkózásunkat. Az újabb előrelépést azonban csak nemzeti diabetesregiszter felállítása révén érhetjük el. Ez irányban már meg is történtek az első lépések és remélem, hogy lassan múlt időben mondhatjuk, hogy Nemzeti Diabetes Regiszterünk lett.

  A klinikai diabetológia két nagy területén is szeretnék előrehaladást elérni, ezek az amputációk számának csökkentése és a diabeteses vesebetegség megelőzése és progressziójának mérséklése.

  Már tettem említést az oktatás fontosságáról és ez irányú elkötelezettségemről. Strukturált oktatást szeretnék támogatni, amely a kompetenciák szintjén adja meg, hogy mit kell oktatni a betegtől a diabetológusig bezárólag. Ebben számos, hasonló célkitűzést magáévá tevő társasággal látom az együttműködés lehetőségét.

  Mindezekhez kérem minden tagtársam és nagy tapasztalattal rendelkező vezetőségi tagjaink közreműködését és támogatását a jövőben is.

  Pécs, 2021. október 5.


  Prof. Dr. Wittmann István
  az MDT elnöke

Vissza