Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Kardiovaszkuláris betegségek prevenciója a klinikai gyakorlatban – megjelent az ESC (Európai Kardiológiai Társaság) 2021. évi szakmai irányelve
  2021.10.06. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  Az ESC (Európai Kardiológiai Társaság) kardiovaszkuláris betegségek megelőzéséről szóló, 2021. évi szakmai irányelve a közelmúltban látott napvilágot a European Heart Journal hasábjain. A 110 oldal terjedelmű irányelv a legszélesebb körű megelőzési ajánlásokat foglalja össze, megjelölve az ajánlások osztályát (I-II-III) és az evidenciák szintjét (A, B, C). Az irányelv széles körű szakmai konzultáció, lektorálás, nemzeti társaságok észrevételeinek figyelembevétele után, közel 1 évig tartó előkészületet követően öltött végső formát. A közlemény 837 irodalmi citátumot tartalmaz.

  Az irányelv a jól ismert kardiovaszkuláris kockázati tényezők áttekintésével kezdődik, kitér a kockázatbecslés lehetőségeire, sorra veszi a fontosabb klinikai kórformákat. Részletesen taglalja a beavatkozás lehetőségeit, áttekintve az életmódterápia minden aspektusát, a lipidek, a vérnyomás, a diabetes mellitus kezelésének részleteit, az antitrombotikus terápia jelentőségét. Az irányelv az egyes kórformák (koronária-betegség, szívelégtelenség, cerebrovaszkuláris betegség, alsó végtagi artériás érbetegség, idült vesebetegség, pitvarfibrilláció) megelőzési lehetőségeinek részletezésével zárul. Az irányelv legvégén áttekintő táblázat sorolja fel azt, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk [mi ajánlott és mi kerülendő] a kardiovaszkuláris betegségek megelőzése terén.

  Diabetológiai vonatkozásban fontos, hogy a szakmai irányelvben hangsúlyosan megjelennek a kardiovaszkuláris előnnyel rendelkező új készítmények (SGLT-gátlók, GLP-1-receptor-agonisták) alkalmazásával kapcsolatos ajánlások, a megfelelő fejezetekben.

  A szakmai irányelv szabadon letölthető a PubMed-en.

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

  Visseren FLJ, Mach F, Smulders YM, Carballo D, Koskinas KC, Bäck M, Benetos A, Biffi A, Boavida JM, Capodanno D, Cosyns B, Crawford C, Davos CH, Desormais I, Di Angelantonio E, Franco OH, Halvorsen S, Hobbs FDR, Hollander M, Jankowska EA, Michal M, Sacco S, Sattar N, Tokgozoglu L, Tonstad S, Tsioufis KP, van Dis I, van Gelder IC, Wanner C, Williams B; ESC Scientific Document Group. 2021 ESC Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. Eur Heart J 2021; 42: 3227-3337.

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények