Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  EMPEROR-PRESERVED
  2021.09.16.MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  Az EMPEROR-Preserved vizsgálat eredményeit az ESC (Európai Kardiológia Társaság) ez évi, virtuális kongresszusán 2021. aug. 27-én ismertették, az írásos változat még aznap megjelent a N Engl J Med hasábjain. A jelenlegi rövid ismertetés az abstract magyar nyelvű változata.

  Az SGLT-2-gátlók csökkentik a szívelégtelenség miatti hospitalizáció kockázatát csökkent ejekciós frakcióval járó szívelégtelenségben, de nem ismert, hogy ez a hatás megfigyelhető-e megtartott ejekciós frakcióval járó szívelégtelenségben.

  Az EMPEROR-Preserved (Empagliflozin Outcome Trial in Patients with Chronic Heart Failure and a Preserved Ejection Fraction) vizsgálatban a véletlen besorolás elve alapján 5988 beteg vett részt, a beválasztás feltétele volt a szívelégtelenség NYHA II-IV stádiuma és a 40%-nál nagyobb ejekciós frakció. A betegek a szokásos terápia mellett napi 10 mg empagliflozint vagy placebót kaptak. Elsődleges végpontként a kardiovaszkuláris halál vagy a szívelégtelenség miatti hospitalizáció összevontan szerepelt.  A követés tartama medián 26,2 hónap volt.

  A vizsgálat elsődleges végpontjában a relatívkockázat-csökkenés (empagliflozin vs. placebo) 21% volt (HR 0,79; 95% CI 0,69-0,90; p<0,001). Ezt a kockázatcsökkenést döntően a szívelégtelenség miatti hospitalizáció csökkenése magyarázta. A kockázatcsökkenés hasonló jellegű volt diabetesben szenvedők és nem-szenvedők körében. A másodlagos végpontként szereplő szívelégtelenség miatti összes (első és ismételt) hospitalizációt tekintve az empagliflozint (vs. placebót) kapók csoportjában 27%-os relatívkockázat-csökkenést lehetett dokumentálni (HR 0,73; 95% CI: 0,61-0,88; p<0,001). Empagliflozin (vs. placebo) mellett gyakrabban fordult elő genitális és húgyúti infekció, ill. hypotonia.

  Az empagliflozin a kardiovaszkuláris halálozás és szívelégtelenség miatti hospitalizáció összevont kockázatát értékelhetően csökkenti megtartott ejekciós frakcióval járó szívelégtelenségben, a diabetes jelenlététől vagy hiányától függetlenül.

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Anker SD, Butler J, Filippatos G, Ferreira JP, Bocchi E, Böhm M, Brunner-La Rocca HP, Choi DJ, Chopra V, Chuquiure-Valenzuela E, Giannetti N, Gomez-Mesa JE, Janssens S, Januzzi JL, Gonzalez-Juanatey JR, Merkely B, Nicholls SJ, Perrone SV, Piña IL, Ponikowski P, Senni M, Sim D, Spinar J, Squire I, Taddei S, Tsutsui H, Verma S, Vinereanu D, Zhang J, Carson P, Lam CSP, Marx N, Zeller C, Sattar N, Jamal W, Schnaidt S, Schnee JM, Brueckmann M, Pocock SJ, Zannad F, Packer M; EMPEROR-Preserved Trial Investigators: Empagliflozin in heart failure with a preserved ejection fraction. N Engl J Med 2021 Aug 27. doi: 10.1056/NEJMoa2107038. Epub ahead of print.

Vissza