Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  CAPTURE
  2021.08.10.MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  A 2-es típusú diabetesben előforduló kardiovaszkuláris betegségek (CVD) prevalenciájával kapcsolatos globális adatok csak korlátozottan állnak rendelkezésre. A CAPTURE vizsgálat öt kontinens 13 országában gyűjtött adatokat a CVD előfordulásáról 2-es típusú diabetesben. Demográfiai és klinikai adatok regisztrálásán túlmenően vizsgálták, hogy a terápiában milyen gyakorisággal szerepelnek azok az új antidiabetikumot, amelyeknek kardiovaszkuláris előnyét randomizált, kontrollált vizsgálatokban korábban már igazolták.

  A keresztmetszeti vizsgálatban 13 ország (Ausztrália, Kína, Japán, Cseh Köztársaság, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Argentína, Brazília, Mexikó, Izrael, Szaúd-Arábia és Törökország) vett részt, az adatokat alapellátási vagy szakellátási helyekről 2019-ben gyűjtötték, azonos módszert alkalmazva.

  A vizsgálatban 9823 felnőttkorú, 2-es típusú diabetesben szenvedő beteg adatait elemezték, 4502 beteg az alapellátásban, 5321 beteg pedig a szakellátásban állt gondozás alatt. A betegcsoportban a medián diabetestartam 10,7 év, a HbA1c-érték 7,3% volt.  Az összes CVD prevalenciája 34,8%, az ateroszklerotikus eredetű CVD prevalenciája 31,8% volt. GLP-1-receptoragonista és/vagy SGLT-2-gátló készítménnyel a betegek 21,9%-át kezelték, ez az arány érdemben nem változott a CVD jelenlététől (21,5%) vagy hiányától (22,2%) függően.

  A vizsgálatban Magyarország 400 beteggel vett részt, a hazai adatok számszerűen közel azonosak voltak az egész kohorszban megfigyelt adatokkal.

  A 2019-ben végzett felmérés adatai alapján a CAPTURE-kohorszban szereplő felnőttkorú, 2-es típusú diabetesben szenvedők közel egyharmadában a CVD kórisméje dokumentált volt. Az ismert CVD-ben szenvedő betegek csak kis hányadát kezelték GLP-1-RA és/vagy SGLT-2-gátló készítménnyel, ami azt mutatja, hogy a szakmai irányelvekben szereplő ajánlás a gyakorlatban kevésbé valósult meg.

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

  A közlemény szabadon letölthető a PubMed-en.

  Mosenzon O, Alguwaihes A, Leon JLA, Bayram F, Darmon P, Davis TME, Dieuzeide G, Eriksen KT, Hong T, Kaltoft MS, Lengyel C, Rhee NA, Russo GT, Shirabe S, Urbancova K, Vencio S; CAPTURE Study Investigators. CAPTURE: a multinational, cross-sectional study of cardiovascular disease prevalence in adults with type 2 diabetes across 13 countries. Cardiovasc Diabetol 2021 Jul 27; 20(1): 154.

Vissza