Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudományos újdonságok
 • EMPLACE
  2021.06.06. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  Az EMPLACE (Cardiovascular and Renal Outcomes, and Mortality in Danish Patients with Type 2 Diabetes Who Initiate Empagliflozin Versus GLP-1RA: A Danish Nationwide Comparative Effectiveness Study) Dániában zajló, egész országra kiterjedő, populációs szintű, hatékonyságot összehasonlító vizsgálatsorozat, amelynek részeként a jelenlegi tanulmányban a kardiovaszkuláris események, a sürgősségi hospitalizáció és mortalitás alakulását elemezték 2-es típusú diabetesben szenvedő olyan betegek körében, akiknél empagliflozin vagy liraglutid adását kezdték.

  A kardiovaszkuláris biztonságossági vizsgálatokban az SGLT2-gátló empagliflozin és a GLP1-RA liraglutid hasonló mértékű kockázatcsökkenést eredményezett a 3-pontos MACE (kardiovaszkuláris halál, nem végzetes stroke, nem végzetes myocardialis infarctus) alakulása terén. Empagliflozin vs. liraglutid közvetlen összehasonlítását célzó vizsgálatot a napi klinikai gyakorlatban még nem végeztek.

  A szerzők a jelenlegi vizsgálatba empagliflozin szedését (n=14.498) vagy liraglutid adását (n=12.706) újonnan kezdő cukorbeteget vontak be 2015-2018 között. Egyenrangú elsődleges (co-primary) végpontként a súlyos kardiovaszkuláris események (stroke, myocardialis infarctus, instabil angina, koronária-revaszkularizáció, szívelégtelenség miatti hospitalizáció [HHF] vagy összmortalitás); HHF vagy összmortalitás; ill. első HHF vagy kacsdiuretikum-terápia megkezdése szerepeltek. Másodlagos végpontként az összes hospitalizációt vagy halálozást összevontan értékelték. A statisztikai értékelés során a propensity score módszerét alkalmazták a csoportok jobb összehasonlíthatósága érdekében, az „adjusted” esélyhányadost (aHR) a Cox regressziós modell szerint állapították meg. ITT (intention-to-treat) és OT (on-treatment) analízist végeztek.

  A vizsgálati kohorszok a kiindulási helyzetben jól összehasonlíthatok voltak (életkor 61 év, 59% férfi, diabetestartam 6,6 év, korábbi kardiovaszkuláris betegség előfordulása 30%). A követés átlagos tartama (ITT: 1,5 év, OT: 1,1 év) során az empagliflozin és a liraglutid egymással összehasonlítható mértékben állt összefüggésben a súlyos kardiovaszkuláris események alakulásával (OT aHR, 1.02; 95% CI, 0.91–1.14; ITT aHR, 1.06; 95% CI, 0.96–1.17) és a HHF vagy összmortalitás összevont végpontjával (OT aHR, 0.97; 95% CI, 0.85–1.11; ITT aHR, 1.02; 95% CI, 0.91–1.14): Ugyanakkor empagliflozint (vs. liraglutidot) kezdő cukorbetegek körében értékelhető relatívkockázat-csökkenést lehetett megfigyelni az első HHF vagy kacsdiuretikum-terápia megkezdése végpontjában (OT aHR, 0.80; 95% CI, 0.68–0.94; ITT aHR, 0.87; 95% CI, 0.76–1.00) és az összes hospitalizáció vagy halálozás összevont végpontjában (OT aHR, 0.93; 95% CI, 0.89–0.98; ITT aHR, 0.93; 95% CI, 0.90–0.97).

  Az empagliflozin és liraglutid egymással összehasonlítható mértékű összefüggésben volt a kiterjesztett kardiovaszkuláris események alakulásával és a HHF vagy összmortalitás összevont végpontjával. Az empagliflozint (vs. liraglutidot) kezdő cukorbetegek körében a HHF vagy kacsdiuretikum-terápia megkezdése összevont végpontjában értékelhető kockázatcsökkenést lehetett megfigyelni.

   Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   A közlemény szabadon letölthető a PubMed-en.

  Thomsen RW, Knudsen JS, Kahlert J, Baggesen LM, Lajer M, Holmgaard PH, Vedin O, Ustyugova A, Sørensen HT. Cardiovascular events, acute hospitalizations, and mortality in patients with type 2 diabetes mellitus who initiate empagliflozin versus liraglutide: a comparative effectiveness study.

  J Am Heart Assoc 2021 Jun; 10(11): e019356. doi: 10.1161/JAHA.120.019356

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények