Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  EMPLACE
  2021.06.06.MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  Az EMPLACE (Cardiovascular and Renal Outcomes, and Mortality in Danish Patients with Type 2 Diabetes Who Initiate Empagliflozin Versus GLP-1RA: A Danish Nationwide Comparative Effectiveness Study) Dániában zajló, egész országra kiterjedő, populációs szintű, hatékonyságot összehasonlító vizsgálatsorozat, amelynek részeként a jelenlegi tanulmányban a kardiovaszkuláris események, a sürgősségi hospitalizáció és mortalitás alakulását elemezték 2-es típusú diabetesben szenvedő olyan betegek körében, akiknél empagliflozin vagy liraglutid adását kezdték.

  A kardiovaszkuláris biztonságossági vizsgálatokban az SGLT2-gátló empagliflozin és a GLP1-RA liraglutid hasonló mértékű kockázatcsökkenést eredményezett a 3-pontos MACE (kardiovaszkuláris halál, nem végzetes stroke, nem végzetes myocardialis infarctus) alakulása terén. Empagliflozin vs. liraglutid közvetlen összehasonlítását célzó vizsgálatot a napi klinikai gyakorlatban még nem végeztek.

  A szerzők a jelenlegi vizsgálatba empagliflozin szedését (n=14.498) vagy liraglutid adását (n=12.706) újonnan kezdő cukorbeteget vontak be 2015-2018 között. Egyenrangú elsődleges (co-primary) végpontként a súlyos kardiovaszkuláris események (stroke, myocardialis infarctus, instabil angina, koronária-revaszkularizáció, szívelégtelenség miatti hospitalizáció [HHF] vagy összmortalitás); HHF vagy összmortalitás; ill. első HHF vagy kacsdiuretikum-terápia megkezdése szerepeltek. Másodlagos végpontként az összes hospitalizációt vagy halálozást összevontan értékelték. A statisztikai értékelés során a propensity score módszerét alkalmazták a csoportok jobb összehasonlíthatósága érdekében, az „adjusted” esélyhányadost (aHR) a Cox regressziós modell szerint állapították meg. ITT (intention-to-treat) és OT (on-treatment) analízist végeztek.

  A vizsgálati kohorszok a kiindulási helyzetben jól összehasonlíthatok voltak (életkor 61 év, 59% férfi, diabetestartam 6,6 év, korábbi kardiovaszkuláris betegség előfordulása 30%). A követés átlagos tartama (ITT: 1,5 év, OT: 1,1 év) során az empagliflozin és a liraglutid egymással összehasonlítható mértékben állt összefüggésben a súlyos kardiovaszkuláris események alakulásával (OT aHR, 1.02; 95% CI, 0.91–1.14; ITT aHR, 1.06; 95% CI, 0.96–1.17) és a HHF vagy összmortalitás összevont végpontjával (OT aHR, 0.97; 95% CI, 0.85–1.11; ITT aHR, 1.02; 95% CI, 0.91–1.14): Ugyanakkor empagliflozint (vs. liraglutidot) kezdő cukorbetegek körében értékelhető relatívkockázat-csökkenést lehetett megfigyelni az első HHF vagy kacsdiuretikum-terápia megkezdése végpontjában (OT aHR, 0.80; 95% CI, 0.68–0.94; ITT aHR, 0.87; 95% CI, 0.76–1.00) és az összes hospitalizáció vagy halálozás összevont végpontjában (OT aHR, 0.93; 95% CI, 0.89–0.98; ITT aHR, 0.93; 95% CI, 0.90–0.97).

  Az empagliflozin és liraglutid egymással összehasonlítható mértékű összefüggésben volt a kiterjesztett kardiovaszkuláris események alakulásával és a HHF vagy összmortalitás összevont végpontjával. Az empagliflozint (vs. liraglutidot) kezdő cukorbetegek körében a HHF vagy kacsdiuretikum-terápia megkezdése összevont végpontjában értékelhető kockázatcsökkenést lehetett megfigyelni.

   Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   A közlemény szabadon letölthető a PubMed-en.

  Thomsen RW, Knudsen JS, Kahlert J, Baggesen LM, Lajer M, Holmgaard PH, Vedin O, Ustyugova A, Sørensen HT. Cardiovascular events, acute hospitalizations, and mortality in patients with type 2 diabetes mellitus who initiate empagliflozin versus liraglutide: a comparative effectiveness study.

  J Am Heart Assoc 2021 Jun; 10(11): e019356. doi: 10.1161/JAHA.120.019356

Vissza