Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudományos újdonságok
 • COVID-19: kardiovaszkuláris kockázati tényezők és az in-hospital mortalitás összefüggése – 45 tanulmány, 18.300 beteg adatainak metaanalízise
  2021.01.20. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  Korábbi megfigyelések szerint a COVID-19 (koronavírus-betegség, 2019) kedvezőtlen kimenetele összefüggésben volt több kardiovaszkuláris kockázati tényezővel. A jelenlegi metanalízisben a szerzők a kardiovaszkuláris kockázati tényezők és COVID-19-ben szenvedők kórházon belüli (in-hospital) mortalitása közötti összefüggést elemezték.

  A szerzők a MEDLINE, a Cochrane, a Web of Scinces és a Scopus adatbázisában kigyűjtötték azokat a tanulmányokat, amely retrospektív vagy prospektív klinikai megfigyelésekről tudósítottak. A végső analízisbe 45 tanulmányt, 18.300 beteg adatait vonták be, 2020. április 27-ig bezárólag.

  Az összesített in-hospital mortalitást 12% (95 CI:9-15%) volt (minden nyolcadik COVID-fertőzött beteg elhunyt a kórházban). Az univariációs meta-regressziós analízis szerint az in-hospital mortalitás összefüggést mutatott az életkorral, a diabetes és a hypertonia jelenlétével. A férfi nem és a dohányzás az in-hospital mortalitást nem befolyásolta. Multivariációs, életkorra illesztett meta-regressziós analízis eredménye szerint a diabetes szignifikáns összefüggést mutatott az in-hospital mortalitással, míg hypertonia esetében az életkori illesztést követően a szignifikancia elveszett. Az egyes tanulmányok eredményei terén jelentős heterogenitást találtak.

  A metaanalízis eredménye arra utal, hogy a magasabb életkor és a diabetes a COVID-19-ben szenvedők kórházon belüli halálozásával összefüggésben áll. A férfi nem, a hypertonia és a dohányzás esetében ilyen összefüggést nem lehetett igazolni.

  A közlemény szabadon letölthető a PubMed-en.

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Silverio A, Di Maio M, Citro R, Esposito L, Iuliano G, Bellino M, Baldi C, De Luca G, Ciccarelli M, Vecchione C, Galass G: Cardiovascular risk factors and mortality in hospitalized patients with COVID-19: systematic review and meta-analysis of 45 studies and 18,300 patients. BMC Cardiovasc Disord 2021 Jan 7; 21(1): 23. doi: 10.1186/s12872-020-01816-3

   

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények