Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  COVID-19: kardiovaszkuláris kockázati tényezők és az in-hospital mortalitás összefüggése – 45 tanulmány, 18.300 beteg adatainak metaanalízise
  2021.01.20.MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  Korábbi megfigyelések szerint a COVID-19 (koronavírus-betegség, 2019) kedvezőtlen kimenetele összefüggésben volt több kardiovaszkuláris kockázati tényezővel. A jelenlegi metanalízisben a szerzők a kardiovaszkuláris kockázati tényezők és COVID-19-ben szenvedők kórházon belüli (in-hospital) mortalitása közötti összefüggést elemezték.

  A szerzők a MEDLINE, a Cochrane, a Web of Scinces és a Scopus adatbázisában kigyűjtötték azokat a tanulmányokat, amely retrospektív vagy prospektív klinikai megfigyelésekről tudósítottak. A végső analízisbe 45 tanulmányt, 18.300 beteg adatait vonták be, 2020. április 27-ig bezárólag.

  Az összesített in-hospital mortalitást 12% (95 CI:9-15%) volt (minden nyolcadik COVID-fertőzött beteg elhunyt a kórházban). Az univariációs meta-regressziós analízis szerint az in-hospital mortalitás összefüggést mutatott az életkorral, a diabetes és a hypertonia jelenlétével. A férfi nem és a dohányzás az in-hospital mortalitást nem befolyásolta. Multivariációs, életkorra illesztett meta-regressziós analízis eredménye szerint a diabetes szignifikáns összefüggést mutatott az in-hospital mortalitással, míg hypertonia esetében az életkori illesztést követően a szignifikancia elveszett. Az egyes tanulmányok eredményei terén jelentős heterogenitást találtak.

  A metaanalízis eredménye arra utal, hogy a magasabb életkor és a diabetes a COVID-19-ben szenvedők kórházon belüli halálozásával összefüggésben áll. A férfi nem, a hypertonia és a dohányzás esetében ilyen összefüggést nem lehetett igazolni.

  A közlemény szabadon letölthető a PubMed-en.

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Silverio A, Di Maio M, Citro R, Esposito L, Iuliano G, Bellino M, Baldi C, De Luca G, Ciccarelli M, Vecchione C, Galass G: Cardiovascular risk factors and mortality in hospitalized patients with COVID-19: systematic review and meta-analysis of 45 studies and 18,300 patients. BMC Cardiovasc Disord 2021 Jan 7; 21(1): 23. doi: 10.1186/s12872-020-01816-3

   

Vissza