Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Újévi köszöntő
  2021.01.01.MDT elnöke, Prof. dr. Kempler PéterHírkategória: Általános

  A Magyar Diabetes Társaság minden tagjának ezúton is szeretném megköszönni egész évi munkáját és segítségét. Rendkívüli év áll mögöttünk, a COVID-19 alapvetően rendezte át az orvoslást, mindennapjainkat, valamint a tudományos életet. A 2020-as év néhány fontosabb történését szeretném kiemelni.

  Az MDT 1970-ben alakult meg Magyar Imre professzor vezetésével, aki egyúttal 1984-ig a Társaság első elnöke is volt. A jubileumi kongresszust eredetileg 2020 áprilisában szerettük volna megrendezni, de a járvány első hulláma következtében ez nem volt lehetséges. Nagyon bíztunk benne, hogy a decemberi időpontban valódi kongresszusra kerülhet sor.

  A jubileum alkalmából az MDT 50 éves történetét bemutató könyv is megjelent, melyet Winkler Gábor professzor úrral ketten szerkesztettünk. Ezúton is hálásan köszönöm Winkler professzor rendkívül precíz, alapos munkáját. A könyv megjelenését a 77 Elektronika Kft. és MDT támogatása tette lehetővé. A könyvet a 77 Elektronika Kft. remélhetőleg már a kongresszus valamennyi regisztrált résztvevőjéhez eljuttatta. A könyv keretein belül igen részletesen igyekeztünk bemutatni a hazai diabetológiai ellátórendszert, ill. megemlékeztünk az elmúlt 50 év minden fontosabb eseményéről, különös tekintettel a hazánkban sorra került két EASD kongresszusra.

  Szokatlan volt az MDT kongresszus online történő megszervezése, de a visszajelzések alapján összességében egyértelműen sikeres volt. Úgy tűnik, hogy az online kongresszussal mind jobban meg kell barátkoznunk. Kétségtelen ugyanakkor, hogy így az előadások a későbbiekben is megtekinthetőek lesznek, a kongresszust követően 60 napon keresztül láthatóak lesznek a Társaság honlapján.

  A COVID-19 valamennyiünkre óriási terhet rótt. Az MDT ugyanakkor az eltelt egy évben néhány számottevő eredményt is elért, az alábbiakban ezeket szeretném röviden összefoglalni.

  - 2019. december 12-én az EMMI épületében Novák Katalin ifjúsági és családügyi államtitkár által vezetett, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Beneda Attila helyettes államtitkár, Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója, az Oktatási Hivatal, továbbá számos fontos betegszervezet képviselője részvételével megrendezett tanácskozáson valamennyi résztvevő támogatásáról biztosította az MDT elnöke által az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők részére a következő évtől biztosítandó kedvezmények bővítésének a felnőtt betegekre történő kiterjesztését. Valószínűsíthetően e megbeszélés meghatározó szerepet játszott abban, hogy 2020. január 1-től 1-es típusú diabeteses gyerekeknek (18 év alattiak vagy nappali tagozaton középiskolai vagy felsőfokú tanulmányokat folytatók a tanulmányok befejezéséig, de legfeljebb 24 éves korig) 98 százalékos, felnőtteknek 80 százalékos támogatással rendelhető inzulinpumpa, szerelék, szenzor és távadó.

  - Az MDT Családorvosi Munkacsoportja elnökhelyettese, dr. Rosta László javaslata alapján a Novo Nordisk és az Astra-Zeneca támogatásával az MDT a járványra való tekintettel online konzultációs lehetőséget indított a Társaság honlapján háziorvosok számára.

  - Az MDT elnöke és főtitkára javasolta az AEEK felé a gyógyászati segédeszközök, ezen belül kiemelten a vércukor-önellenőrzéshez nélkülözhetetlen tesztcsíkok e-receptre történő felírhatóságának biztosítását, ugyanis a betegek a telefonon működő betegellátás következtében nem jutottak hozzá a hagyományos, papír alapú receptekhez. A betegszervezetek, elsősorban a CEOSZ egyidejű sürgetésének és Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott hathatós támogatásának közreműködően az intézkedést 2020. május 1-i hatállyal bevezették.

  - Ugyancsak 2020. május 1-i hatállyal a járvánnyal összefüggésben bevezetésre került a finanszírozott távvizit.

  - 2020 májusában az EMMI és az ÁEEK 475 millió forint értékben írt ki pályázatot a gyermekdiabetes centrumok részére, 90 millió forint értékben az 1-es típusú gyermekek életkörülményeinek javításán dolgozó civil szervezetek számára. Az MDT is részesült 5 millió forint költségvetési támogatásban. Ha igaz, adminisztratív okok miatt az 5 millió forinttal kapcsolatos papírtenger benyújtását újból el kellene kezdeni, úgyhogy elképzelhető, hogy erre az összegre végül is nem számíthatunk.

  - Az MDT az Astra-Zeneca és a Novo Nordisk támogatásával 2020 novemberében széles körű pályázatot hirdetett telemedicina alapú diabetes gondozást segítő eszköz biztosításához. Valamennyi pályázó elnyerte az igényelt táblagépet.

  - Az MDT és az Óbudai Egyetem hosszú távú együttműködési megállapodást kötött.

  - 2020. november 14-én a Miniszterelnökség és az MDT együttműködési megállapodást kötött, melynek céljai az alábbiak:

  o A korszerű diabetes-prevenció megteremtése.

  o Képzési rendszerrel együtt a jelenlegi diabetes-gondozás áttekintése, a háziorvosok hatékonyabb bevonása az 1-es és 2-es típusú cukorbetegek gondozásába.

  o A család szerepének megjelenítése és lehetőségeinek meghatározása a diabéteszes beteg gondozásában, különös tekintettel az idős cukorbetegek ellátásával kapcsolatos speciális szempontokra.

  o A diabetológiai gyógyszeres terápiák jelenlegi rendjének áttekintése a korszerű terápiák előtérbe kerülése és hozzáférhetőségük elősegítése érdekében, a gyógyszerfelírási jogosultságok áttekintése, beleértve a diabetológia licencvizsgával rendelkező háziorvosok jogosultságát.

  o Az antidiabetikumok gyógyszertámogatásának áttekintése, szükség esetén a befogadás érdekében egyeztetések lefolytatása az érintettekkel.

  o A tesztcsíkok támogatási rendszerének áttekintése a betegterhek csökkentése érdekében a napi egyszeri inzulinkezelésben, valamint a más jellegű vércukorcsökkentő kezelésben részesülő cukorbetegek körében.

  o A modern és finanszírozott telemedicínás ellátási formáinak tartós biztosítása a diabetes gondozásban.

  o Közös erőfeszítések a cukorbetegséghez csatlakozó szövődmények kialakulásának lassítása, megállítása, sőt, visszafordítása révén a szívinfarktus, a stroke, a veseelégtelenség, az alsó végtagi amputáció és a vakság előfordulásának csökkentése érdekében. Prioritás a cukorbetegek körében végzett napi 10 lábamputáció számának felére csökkentése.

  o A diabetológiai szakellátóhelyek rendelési óraszámainak emelésére vonatkozó lehetőség megvizsgálása, annak érdekében, a diabetológiai szakvizsgálatra történő előjegyzési időtartam rövidítése érdekében.

   

  Az MDT közgyűlésére a veszélyhelyzet és a korlátozó intézkedések következtében a tervezett időpontban, 2020. december 12-én nem kerülhet sor. A közgyűlést a veszélyhelyzet megszűntét követő 90 napon belül fogjuk összehívni, helyszíne Budapest lesz.

  Köszönettel tartozom azoknak, akik az olvasásban esetleg idáig eljutottak, és egyúttal 2021-re egy boldog, nyugodt évet, a járvány leküzdését és jó egészséget kívánok!

  Prof. dr. Kempler Péter
  az MDT elnöke

Vissza