Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Tisztelt Kongresszusi Résztvevők!
  2020.12.04.MDT HírmondóHírkategória: Tudósítás rendezvényekről

  Tisztelettel és szeretettel üdvözlöm az MDT XXVIII. kongresszusának valamennyi résztvevőjét! Rendhagyó év áll mögöttünk, hiszen a kongresszust eredetileg 2020 áprilisában szerettük volna megrendezni, de a járvány első hulláma következtében ez nem volt lehetséges. Nagyon bíztunk benne, hogy a decemberi időpontban valódi kongresszusra kerülhet sor, annál is inkább, mert jubileumi kongresszusról van szó, Társaságunk ebben az évben ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Ebből az alkalomból az MDT 50 éves történetét bemutató könyv is megjelent, melyet Winkler Gábor professzor úrral ketten szerkesztettünk. Ezúton is hálásan köszönöm Winkler professzor rendkívül precíz, alapos munkáját. A több mint 700 oldalas könyvet a kongresszus valamennyi regisztrált résztvevője átvehette volna. A könyv megjelenését a 77 Elektronika Kft. és az MDT támogatása tette lehetővé.

  Prof. dr. Kempler Péter

  A könyvet a kongresszus valamennyi regisztrált résztvevőjének a 77 Elektronika Kft. fogja kiküldeni. A könyv keretein belül igen részletesen igyekeztünk bemutatni a hazai diabetológiai ellátórendszert, illetve megemlékeztünk az elmúlt 50 év minden fontosabb eseményéről, különös tekintettel a hazánkban sorra került két EASD-kongresszusra. A kongresszusra az áprilisban már kész program alapján online kerül sor, úgy tűnik, hogy ezzel a formával mind jobban meg kell barátkoznunk. Kétségtelen ugyanakkor, hogy így az előadások a későbbiekben is megtekinthetőek lesznek, a kongresszust követően 60 napon keresztül láthatóak lesznek a Társaság honlapján.

  A COVID-19 valamennyiünkre óriási terhet rótt. Az MDT ugyanakkor az eltelt egy évre vonatkozóan néhány számottevő eredményt is felmutathat, az alábbiakban ezeket szeretném röviden összefoglalni.

  2019. december 12-én az EMMI épületében Novák Katalin ifjúsági és családügyi államtitkár által vezetett, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Beneda Attila helyettes államtitkár, Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója, az Oktatási Hivatal, továbbá számos fontos betegszervezet képviselője részvételével megrendezett tanácskozáson valamennyi résztvevő támogatásáról biztosította az MDT elnöke által az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők részére a következő évtől biztosítandó kedvezmények bővítésének a felnőtt betegekre történő kiterjesztését. Valószínűsíthetően e megbeszélés meghatározó szerepet játszott abban, hogy 2020. január 1-jétől 1-es típusú diabeteses gyerekeknek (18 év alattiak vagy nappali tagozaton középiskolai vagy felsőfokú tanulmányokat folytatók a tanulmányok befejezéséig, de legfeljebb 24 éves korig) 98 százalékos, felnőtteknek 80 százalékos támogatással rendelhető inzulinpumpa, szerelék, szenzor és távadó.

  Az MDT Családorvosi Munkacsoportjának elnökhelyettese, dr. Rosta László javaslata alapján a Novo Nordisk és az AstraZeneca támogatásával az MDT a járványra való tekintettel online konzultációs lehetőséget indított a Társaság honlapján háziorvosok számára.

  Az MDT elnöke és főtitkára javasolta az AEEK felé a gyógyászati segédeszközök, ezen belül kiemelten a vércukor-önellenőrzéshez nélkülözhetetlen tesztcsíkok e-receptre történő felírhatóságának biztosítását, ugyanis a betegek a telefonon működő betegellátás következtében nem jutottak hozzá a hagyományos, papíralapú receptekhez. A betegszervezetek, elsősorban a CEOSZ egyidejű sürgetésének és Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott hathatós támogatásának köszönhetően az intézkedést 2020. május 1-jei hatállyal bevezették.

  Ugyancsak 2020. május 1-jei hatállyal a járvánnyal összefüggésben bevezetésre került a finanszírozott távvizit.

  2020 májusában az EMMI és az ÁEEK 475 millió forint értékben írt ki pályázatot a gyermekdiabetes-centrumok részére, 90 millió forint értékben az 1-es típusú gyermekek életkörülményeinek javításán dolgozó civil szervezetek számára. Az MDT is részesült 5 millió forint költségvetési támogatásban.

  Az MDT az AstraZeneca és a Novo Nordisk támogatásával 2020 novemberében széles körű pályázatot hirdetett telemedicinaalapú diabetesgondozást segítő eszköz biztosításához.

  2020. november 14-én a Miniszterelnökség és az MDT együttműködési megállapodást kötött, amelynek céljai az alábbiak:
  • A korszerű diabetesprevenció megteremtése.
  • A képzési rendszerrel együtt a jelenlegi diabetesgondozás áttekintése, a háziorvosok hatékonyabb bevonása az 1-es és 2-es típusú cukorbetegek gondozásába.
  • A család szerepének megjelenítése és lehetőségeinek meghatározása a diabeteses beteg gondozásában, különös tekintettel az idős cukorbetegek ellátásával kapcsolatos speciális szempontokra.
  • A diabetológiai gyógyszeres terápiák jelenlegi rendjének áttekintése a korszerű terápiák előtérbe kerülése és hozzáférhetőségük elősegítése érdekében, a gyógyszerfelírási jogosultságok áttekintése, beleértve a diabetológia licencvizsgával rendelkező háziorvosok jogosultságát.
  • Az antidiabetikumok gyógyszertámogatásának áttekintése, szükség esetén a befogadás érdekében egyeztetések lefolytatása az érintettekkel.
  • A tesztcsíkok támogatási rendszerének áttekintése a betegterhek csökkentése érdekében a napi egyszeri inzulinkezelésben, valamint a más jellegű vércukorcsökkentő kezelésben részesülő cukorbetegek körében.
  • A modern és finanszírozott telemedicinás ellátás formáinak tartós biztosítása a diabetesgondozásban.
  • Közös erőfeszítések a cukorbetegséghez csatlakozó szövődmények kialakulásának lassítása, megállítása, sőt visszafordítása révén a szívinfarktus, a stroke, a veseelégtelenség, az alsó végtagi amputáció és a vakság előfordulásának csökkentése érdekében. Prioritás a cukorbetegek körében végzett napi 10 lábamputáció számának felére csökkentése.
  • A diabetológiai szakellátó helyek rendelési óraszámainak emelésére vonatkozó lehetőség megvizsgálása a diabetológiai szakvizsgálatra történő előjegyzési időtartam rövidítése érdekében.

  Az MDT közgyűlésére a veszélyhelyzet és a korlátozó intézkedések következtében a tervezett időpontban, 2020. december 12-én nem kerülhet sor. A közgyűlést a veszélyhelyzet megszűntét követő 90 napon belül fogjuk összehívni, helyszíne Budapest lesz.

  Prof. Dr. Kempler Péter
  az MDT elnöke

   

Vissza