Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • EMPA-TROPISM
  2020.11.23.MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  Az EMPA-TROPISM vizsgálat eredményeit 2020. nov. 13-án az AHA (American Heart Association) virtuális kongresszusán ismertették, az eredményeket még aznap a JACC hasábjain, előzetes közlés formájában publikálták. Az EMPA-TROPISM az empagliflozin kedvező klinikai hatásainak részleteit feltárandó, egy centrumban (Mount Sinai School of Medicine, USA) végzett, placebo-kontrollos klinikai vizsgálat volt, amelyet szívelégtelenségben szenvedő, nem-diabeteses betegcsoportban végeztek.

  A kettős-vak, placebo-kontrollos, a véletlen besorolás elvét követő vizsgálatot diabetesben nem szenvedő, szívelégtelenség (HFrEF, NYHA II-III, EF <50%) miatt kezelt betegek (n=84) körében végezték, a követési idő 6 hónap volt, a kiértékelésben végül 80 beteg szerepel. Az aktív ágon a betegek (n=40) empagliflozint kaptak, a kontroll ágon (n=40) placebo szerepelt, a szívelégtelenség miatt zajló kezelés fenntartása mellett. Elsődleges végpontként az MRI-vel megállapított balkamra végdiastolés és végsystolés térfogat változását értékelték. Másodlagos végpontként meghatározták a balkamra tömegének és az ejekciós frakciónak a változását, ergometriás terheléses vizsgálat kapcsán értékelték a kardiopulmonális funkció változását, a 6 perces sétatávolság alakulását, ill. kérdőívvel tájékozódtak az életminőség változásáról.

  Az empagliflozin vs placebo szignifikánsan jobban csökkentette a balkamrai végdiastolés térfogatot (-25,1±26,0 vs -1,5±25,4 ml, p<0,001) a végsystolés térfogatot (-26,6±20,5 vs -0,5±21,9 ml, p<0,001), a balkamra tömegét (-17,8±31,9 vs 4,1±13,4 g, p<0,001), növelte az ejekciós frakció értékét (6±4,2 vs -0,1±3,9%, p<0,001). Értékelhetően javult az oxigénfelvétel ergometriás vizsgálat kapcsán, nőtt a 6 perces sétatávolság és kérdőíves felmérés szerint javult az életminőség. Hypoglykaemiát nem észleltek.

  A vizsgálat eredményei nagyban támogatják az SGLT-2-gátló empagliflozin alkalmazását a szívelégtelenségben szenvedők körében, a glykaemiás helyzettől (2-es típusú diabetes jelenlététől) függetlenül.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Santos-Gallego CG, Vargas-Delgado AP, Requena JA, Garcia-Ropero A, Mancini D, Pinney S, Macaluso F, Sartori S, Roque M, Sabatel-Perez F, Cordero AR, Zafar MU, Fergus I, Atallah-Lajam F, Contreras JP, Varley C, Moreno PR, Abascal VM, Lala A, Tamler R, Sanz J, Fuster V, Badimon JJ, On behalf of the EMPA-TROPISM (ATRU-4) investigators, Randomized trial of empagliflozin in non-diabetic patients with heart failure and reduced ejection fraction. JACC, Journal of the American College of Cardiology 2020. előzetes elektronikus közlés.

  doi: https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.11.008.

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer-Ingelheim Kft. pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer-Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer-Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények