Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Interjú Dr. Rosta Lászlóval - Megoldás lehet a telemedicína? - Nehézségek a diabéteszes betegek gondozásakor pandémia idején
  2020.10.18. | MDT Web-szerkesztőség | Hírkategória: Telemedicina

  A világjárvány a személyes kapcsolattartás formáit jelentősen korlátozta. Az egészségügyi ellátó rendszer különböző szintjein dolgozó kollégák új utakat keresnek a szakmai területek, és főleg a páciensek számára, hogy ellátásuk, gondozásuk a lehető legkevesebb hátrányt szenvedjen. A telemedicína nyújtotta előnyökről beszélgetünk Dr. Rosta László országos szakfelügyelő főorvossal, aki belgyógyász - diabetológus, gyakorló háziorvos. A járvány első hullámának megjelenését követően milyen változások történtek a betegellátás során?

  RL: Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a telefonos kapcsolattartás a gyakorlatban nem vált be. Kezdettől bevezettük a mailben-ben történő kommunikációt, segítséget kértem az ellátási körömbe tartozó polgármesterektől, akik nyitottak voltak az új típusú, eddig nem alkalmazott kommunikációs formára. A falugondnokok az internettel nem rendelkező betegeknek segítettek, a betegek körében hamar elterjedt e módszer előnyös volta, és értékelték, hogy rövid időn belül választ/időpontot/tanácsot kapnak a levélre. Telefonon csak a valóban sürgős esetben fordulnak hozzánk, de a telefonvégen mindig van munkatárs, aki segítséget adhat, és azonnal tájékoztat, ha sürgős ellátás válik szükségessé. Nagy előnye a mail-nek, hogy a beteg kérése és a tett intézkedés a dokumentációba beilleszthető, ellenőrizhető a kapcsolattartás, nincsen adatvesztés.   

  HT: Gyakorló diabetológusként jómagam is észlelem azokat a nehézségeket, melyek a beteg- háziorvos- szakambulancia körben főleg a szakorvosi javaslatok, igazolások kiadása kapcsán jelentkeztek a mindennapokban. Győrben, Intézményünk a betegek számára call centert állított fel, ahol időpontot kérhetnek a szakellátásra. Ugyanakkor mail-ben is fordulhatnak az Intézményhez, a választ diabetológus kollégáktól kapják, igyekszünk helyt állni, mégis sok a probléma. Van e változás e területen Nálatok?

  RL: Igen, egyelőre pilot formában néhány kollégával új típusú kommunikációs formát vezettünk be. A nagykanizsai kórház főigazgatója több szakrendelés számára egyedi mail címet hozott létre, például a diabetológia a telemed_diab@nkkorhaz.hu címet kapta. A háziorvosok és diabetológusok számára így a közvetle­­­n kapcsolattartás megoldottá vált, időpontot, javaslatok küldését, szakmai konzultáció lehetőségét biztosítva. A háziorvos által gondozott beteg ellátása egyszerűbbé válik, amennyiben külön ellátást nem igényel, a szakellátóhelytől kapott vélemény a dokumentációjába kerül. Szükség esetén rövid időn belül időpontot kap, ha személyes konzultáció válik szükségessé. Sok esetben a jó szakmai együttműködés esetén a terápia módosítása, kiegészítése céljából nem kell a kórházba utaznia.  Úgy gondolom, hogy a telemedicína által nyújtott előnyöket használni kell, nyilvánvaló, hogy nem helyettesíti, de kiegészíti az orvos-beteg kapcsolatot. Szeptember 16-tól finanszírozott ellátási formává vált, és ígéretet kaptunk, hogy a speciális beavatkozások finanszírozása is hamarosan megoldódik. Reményeink szerint a nagykanizsai kórház ellátási körébe tartozó mintegy 50 háziorvos kolléga rövidesen csatlakozik az új típusú ellátási formához.

  HT: Gratulálunk a nagyszerű kezdeményezéshez! Jó hír, hogy a Magyar Diabetes Társaság a későbbiekben pályázat kiírásával kívánja támogatni a diabetológiai szakellátóhelyeket a telemedicina minél szélesebb körű elterjedése céljából.  

  Hidvégi Tibor dr.

   

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények