Interjú Dr. Rosta Lászlóval - Megoldás lehet a telemedicína? - Nehézségek a diabéteszes betegek gondozásakor pandémia idején
Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Interjú Dr. Rosta Lászlóval - Megoldás lehet a telemedicína? - Nehézségek a diabéteszes betegek gondozásakor pandémia idején
  2020.10.18.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Telemedicina

  A világjárvány a személyes kapcsolattartás formáit jelentősen korlátozta. Az egészségügyi ellátó rendszer különböző szintjein dolgozó kollégák új utakat keresnek a szakmai területek, és főleg a páciensek számára, hogy ellátásuk, gondozásuk a lehető legkevesebb hátrányt szenvedjen. A telemedicína nyújtotta előnyökről beszélgetünk Dr. Rosta László országos szakfelügyelő főorvossal, aki belgyógyász - diabetológus, gyakorló háziorvos. A járvány első hullámának megjelenését követően milyen változások történtek a betegellátás során?

  RL: Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a telefonos kapcsolattartás a gyakorlatban nem vált be. Kezdettől bevezettük a mailben-ben történő kommunikációt, segítséget kértem az ellátási körömbe tartozó polgármesterektől, akik nyitottak voltak az új típusú, eddig nem alkalmazott kommunikációs formára. A falugondnokok az internettel nem rendelkező betegeknek segítettek, a betegek körében hamar elterjedt e módszer előnyös volta, és értékelték, hogy rövid időn belül választ/időpontot/tanácsot kapnak a levélre. Telefonon csak a valóban sürgős esetben fordulnak hozzánk, de a telefonvégen mindig van munkatárs, aki segítséget adhat, és azonnal tájékoztat, ha sürgős ellátás válik szükségessé. Nagy előnye a mail-nek, hogy a beteg kérése és a tett intézkedés a dokumentációba beilleszthető, ellenőrizhető a kapcsolattartás, nincsen adatvesztés.   

  HT: Gyakorló diabetológusként jómagam is észlelem azokat a nehézségeket, melyek a beteg- háziorvos- szakambulancia körben főleg a szakorvosi javaslatok, igazolások kiadása kapcsán jelentkeztek a mindennapokban. Győrben, Intézményünk a betegek számára call centert állított fel, ahol időpontot kérhetnek a szakellátásra. Ugyanakkor mail-ben is fordulhatnak az Intézményhez, a választ diabetológus kollégáktól kapják, igyekszünk helyt állni, mégis sok a probléma. Van e változás e területen Nálatok?

  RL: Igen, egyelőre pilot formában néhány kollégával új típusú kommunikációs formát vezettünk be. A nagykanizsai kórház főigazgatója több szakrendelés számára egyedi mail címet hozott létre, például a diabetológia a telemed_diab@nkkorhaz.hu címet kapta. A háziorvosok és diabetológusok számára így a közvetle­­­n kapcsolattartás megoldottá vált, időpontot, javaslatok küldését, szakmai konzultáció lehetőségét biztosítva. A háziorvos által gondozott beteg ellátása egyszerűbbé válik, amennyiben külön ellátást nem igényel, a szakellátóhelytől kapott vélemény a dokumentációjába kerül. Szükség esetén rövid időn belül időpontot kap, ha személyes konzultáció válik szükségessé. Sok esetben a jó szakmai együttműködés esetén a terápia módosítása, kiegészítése céljából nem kell a kórházba utaznia.  Úgy gondolom, hogy a telemedicína által nyújtott előnyöket használni kell, nyilvánvaló, hogy nem helyettesíti, de kiegészíti az orvos-beteg kapcsolatot. Szeptember 16-tól finanszírozott ellátási formává vált, és ígéretet kaptunk, hogy a speciális beavatkozások finanszírozása is hamarosan megoldódik. Reményeink szerint a nagykanizsai kórház ellátási körébe tartozó mintegy 50 háziorvos kolléga rövidesen csatlakozik az új típusú ellátási formához.

  HT: Gratulálunk a nagyszerű kezdeményezéshez! Jó hír, hogy a Magyar Diabetes Társaság a későbbiekben pályázat kiírásával kívánja támogatni a diabetológiai szakellátóhelyeket a telemedicina minél szélesebb körű elterjedése céljából.  

  Hidvégi Tibor dr.

   

Vissza