Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudományos újdonságok
 • VERTIS CV
  2020.09.29. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  A VERTIS CV vizsgálat (Evaluation of Ertugliflozin Efficacy and Safety Cardiovascular Outcomes Trial) eredményeit az ADA (Amerikai Diabetes Társaság [American Diabetes Association]) ez évi virtuális kongresszusán 2020. június 16-án ismertették, az eredményeket az EASD (Európai Diabetes Társaság [European Association for the Study of Diabetes]) ez évi virtuális kongresszusán (2020. szept. 22-25) is diszkutálták. Az eredmények írásos publikációjára a N Engl J Med hasábjain 2020. szept. 23-án került sor.

  A vizsgálat célja az ertugliflozin kardiovaszkuláris hatásainak feltárása volt. A multicentrikus, kettős vak vizsgálatban 2-es típusú diabetesben és kardiovaszkuláris betegségben szenvedő felnőtt egyének vettek részt, az aktív ágon a zajló kezelés mellé adott ertugliflozin 5 mg és ertugliflozin 15 mg szerepelt, az összehasonlító ágon a betegek placébót kaptak. A vizsgálat elsődleges végpontjaként a 3-pontos MACE terén az ertugliflozin non-inferioritását kívánták igazolni. Az első másodlagos végpontként a kardiovaszkuláris halál vagy szívelégtelenség miatti hospitalizációt összevontan értékelték. Számos más végpontot is analizáltak.

  A véletlen besorolás elvét követő vizsgálatba 8246 beteget soroltak be, az ertugliflozin két dózisát összevontan értékelő aktív ágra 5499 beteg került, a kontroll ágon 2747 beteg szerepelt. A vizsgálati készítményt a betegek a korábbi antidiabetikus és kardiovaszkuláris kockázatot csökkentő gyógyszeres kezelés folytatása mellett kapták. A követés medián tartama 3,5 év volt.

  Az elsődleges összevont végpont (3-pontos MACE) előfordulási gyakorisága az ertugliflozint kapók körében 11,9%, a placébóval kezeltek között 11,9% volt (HR 0,97; 95,6% CI: 0,85-1,11; a non-inferioritást tesztelve: p<0,001). Az első másodlagos végpont (kardiovaszkuláris halál vagy szívelégtelenség miatti hospitalizáció) az aktív ágon szereplők 8,1%-ában, a kontroll ág betegei között pedig 9,1%-ban fordult elő (HR 0,88; 95,8% CI: 0,75-1,03; szuperioritást tesztelve: p=0,11). A másodlagos végpontként szereplő kardiovaszkuláris halálozás esélyhányadosa 0,92 (95,8% CI: 0,77-1,11), míg a renális összevont végpont (renális eredetű halál, vesepótló kezelés, szérum kreatinin kettőződése) esélyhányadosa 0,81 (95,8% CI: 0,63-1,04) volt.

  A VERTIS CV vizsgálat eredményei az ertugliflozin biztonságosságát (non-inferioritását) igazolták a 3-pontos MACE alakulása terén, placébóval szemben, 2-es típusú diabetesben és kardiovaszkuláris betegségben szenvedők körében.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Cannon CP, Pratley R, Dagogo-Jack S, Mancuso J, Huyck S, Masiukiewicz U, Charbonnel B, Frederich R, Gallo S, Cosentino F, Shih WJ, Gantz I, Terra SG, Cherney DZI, McGuire DK; VERTIS CV Investigators: Cardiovascular outcomes with ertugliflozin in type 2 diabetes.

  N Engl J Med 2020 Sep 23. doi: 10.1056/NEJMoa2004967. Online ahead of print.

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények