Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • EMPEROR-Reduced
  2020.09.07.MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy GyörgyHírkategória: Tudományos újdonságok

  Az ESC (Európai Kardiológiai Társaság) ez évi, virtuális kongresszusán, 2020. augusztus 29-én ismertették az EMPEROR-Reduced vizsgálat eredményeit. Az új adatokat mind a diabetológiai, mind a kardiológiai szakmai közvélemény már nagyon várta. Az előadásokban közzétett eredmények írásos változata rögtön megjelent a N Engl J Med hasábjain.

  Az SGLT2-gátlók csökkentik a szívelégtelenség miatti hospitalizáció gyakoriságát. Egy éve tudjuk a DAPA-HF vizsgálat eredményeiből, hogy ez a kedvező hatás nem csak 2-es típusú diabetesben, hanem egészséges anyagcseréjű, szívelégtelenségben szenvedők körében is igazolható. Az EMPEROR-Reduced (Empagliflozin Outcome Trial in Patients with Chronic Heart Failure and Reduced Ejection Fraction) vizsgálatban az empagliflozint tesztelték (placebóval szemben) idült szívelégtelenségben szenvedő (diabeteses és nem-diabeteses) egyének körében.

  A kettős vak, a véletlen besorolás elvét követő vizsgálatban szívelégtelenségben (NYHA II-III-IV. stádium; ejekciós frakció ≤40%) szenvedő betegek (n=3730) vettek részt. Valamennyi beteg a szívelégtelenség miatt elfogadott kezelésben részesült, az aktív ágon (n=1863) a betegek e mellett napi 10 mg empagliflozint kaptak, a kontroll ágon (n=1867) placebo szerepelt. A követés median tartama 16 hónap volt.

  Az elsődleges összevont végpont (kardiovaszkuláris halál vagy szívelégtelenség miatti hospitalizáció) előfordulási gyakorisága az empagliflozint kapók körében 19,4%, a placebóval kezeltek között pedig 24,7% volt (HR 0,75; 95% CI: 0,65-0,86; p<0,001). Az empagliflozin hatékonysága azonos volt a diabetesben szenvedők és nem-szenvedők körében. A szívelégtelenség miatti összes hospitalizáció végpontjában az empagliflozint kapók csoportjában 30%-os relatívkockázat-csökkenést lehetett detektálni (HR 0,70; 95% CI: 0,58-0,85; p<0,001). Az átlagos eGFR éves csökkenése alacsonyabb volt az empagliflozin vs. placebo ágon (-0,55 vs. -2,28 ml/min/1,73m2; p<0,001). Súlyos renális kimenetelre utaló klinikai vagy laboratóriumi adat értékelhetően ritkábban fordult elő az empagliflozin vs. placebo ágon (HR 0,50; 95% CI: 0,32-0,77). Az összmortalitás statisztikailag értékelhető módon nem különbözött a két csoportban (HR 0,92; 95% CI: 0,77-1,10). Genitális infekció gyakrabban fordult elő az empagliflozin vs. placebo ágon.

  A N Engl J Med publikációval egy időben a Lancet hasábjain jelentek meg az EMPEROR-Reduced és az egy évvel ezelőtt publikált DAPA-HF vizsgálat metaanalízisének eredményei, amelyek további szakmai újdonságot jelentenek az SGLT-2-gátlókkal kapcsolatban.

   

   Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Packer M, Anker SD, Butler J, Filippatos G, Pocock SJ, Carson P, Januzzi J, Verma S, Tsutsui H, Brueckmann M, Jamal W, Kimura K, Schnee J, Zeller C, Cotton D, Bocchi E, Böhm M, Choi DJ, Chopra V, Chuquiure E, Giannetti N, Janssens S, Zhang J, Gonzalez Juanatey JR, Kaul S, Brunner-La Rocca HP, Merkely B, Nicholls SJ, Perrone S, Pina I, Ponikowski P, Sattar N, Senni M, Seronde MF, Spinar J, Squire I, Taddei S, Wanner C, Zannad F; EMPEROR-Reduced Trial Investigators: Cardiovascular and Renal Outcomes with Empagliflozin in Heart Failure. N Engl J Med 2020 Aug 29. doi: 10.1056/NEJMoa2022190. Online ahead of print.

  Zannad F, Ferreira JP, Pocock SJ, Anker SD, Butler J, Filippatos G, Brueckmann M, Ofstad AP, Pfarr E, Jamal W, Packer M: SGLT2 inhibitors in patients with heart failure with reduced ejection fraction: a meta-analysis of the EMPEROR-Reduced and DAPA-HF trials. Lancet 2020 Aug 28. doi: 10.1016/S0140-6736(20)31824-9. Online ahead of print.

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények