Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Tudományos újdonságok


Hírkategória: Tudományos újdonságok
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  H-UNCOVER
  2020.07.29. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  Az elmúlt napokban értesülhettünk arról, hogy a COVID-19-járvánnyal összefüggésben a hazánkban végzett reprezentatív szűrővizsgálat (H-UNCOVER) eredményei a szaksajtóban megjelentek. Az alábbiakban az abstractot közöljük, s megadjuk a szabadon letölthető angol nyelvű közlemény bibliográfiai adatait.

  Néhány hónappal a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetését követően az európai országok tervezik az újranyitást. A döntést megalapozottabbá teheti, ha rendelkezésre állnak a koronavírus-betegséggel kapcsolatos epidemiológiai adatok. Az ennek érdekében indított hazai vizsgálat során a 14 éven felüli, saját háztartásban élő egyének (n=8.283.810) reprezentatív mintáját (n=17.787) tervezték szűrni. A vizsgálatra a veszélyhelyzet kihirdetése után 50 nappal, egy 16 napos időtartományon belül került sor, ebben az időpontban az ismert COVID-esetek száma hazánkban alacsony volt. Orr- és torokkenetben PCR-technikával az aktív fertőzés jelenlétét, szerológiai vizsgálattal (specifikus IgG-meghatározással) pedig az antitest jelenlétét azonosították. A vizsgálat során a résztvevők kérdőívet töltöttek ki a tünetekről, a társbetegségekről, az esetleges kontaktokról. Összesen 10.474 egyént (a potenciálisan elérhetők 67,7%-a) szűrtek. A PCR vizsgálat során 3 pozitív esetet, szerológiai vizsgálattal pedig 69 szeropozitív esetet találtak. Ezek alapján hazánkban a 14 éven felüli lakosság körében az aktív fertőzés előfordulása 2,9/10.000, az átvészelt fertőzés gyakorisága pedig 68/10.000; azaz a vizsgált lakosság körében az aktív infekciót szenvedettek száma 2421-re, míg az infekciót átvészeltek száma 56.439-re tehető. Ezek a számok a megszorító rendelkezések eredményességét jelzik, s támpontul szolgálhatnak a felszabadító intézkedések megtervezéséhez.  

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

  Béla Merkely, Attila J. Szabó, Annamária Kosztin, Ervin Berényi, Andor Sebestyén, Csaba Lengyel, Gergő Merkely, Júlia Karády, István Várkonyi, Csaba Papp, Attila Miseta, József Betlehem, Katalin Burián, Ildikó Csóka, Barna Vásárhelyi, Endre Ludwig, Gyula Prinz, János Sinkó, Balázs Hankó, Péter Varga, Gábor Áron Fülöp, Kornélia Mag, Zoltán Vokó, for the HUNgarian COronaVirus-19 Epidemiological Research (H-UNCOVER) investigators: Novel coronavirus epidemic in the Hungarian population, a cross-sectional nationwide survey to support the exit policy in Hungary.

  GeroScience 2020 Jul 17: 1–12. doi: 10.1007/s11357-020-00226-9 [előzetes elektronikus közlés] Open Access – szabadon letölthető

Vissza