A kiegyensúlyozott táplálkozás és a diabetes étrend közös vonásai

A diabetes az egyik leggyakoribb népbetegség, amely hazánk népességének 5–10%-át érinti. Kezelésében három alapvető módszer egymásra épülö alkalmazása nélkülözhetetlen. A kezelés alapja az egyénre szabott megfelelő diéta és a rendszeres mozgás egysége, ezt egészíti ki szükség esetén a gyógyszeres illetve az inzulinkezelés. A köztudatban úgy él, hogy a cukorbetegek étrendje drága, különleges étrend, amely a zsemle fogyasztására épül. A zsemle fogyasztása ráadásul szinte a gyógyszerfogyasztás szintjére idealizált. A megfelelő diabetes étrend viszont az egészséges lakosság számára javasolt kiegyensúlyozott étrend betartását jelenti, ami inkább csak mennyiségileg van korlátozva. Így amennyivel drágább lenne a minőségileg kiválasztott alapanyag, kisebb mennyisége miatt árban ugyanannyiba kerül.

A Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Komplex Bizottsága az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet és a Magyar Táplálkozástudományi Társaság alapelvei alapján 1988-ban 12 pontban állította össze táplálkozási ajánlásait a magyarországi egészséges felnőtt lakosság számára. Annak ellenére, hogy több könyvben és brossurában is ismertették ezeket az alapelveket, a lakosság nagy része számára ilyen összefogottan még ismeretlenek.

A helyes táplálkozás 12 „mérföldköve" a következő, a diabetes étrend elfogadott elvei szerint kiértékelve:

1. Minél változatosabban, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz. A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap szervezetünk.

2. Kerüljük a zsíros ételeket, a fözéshez, sütéshez inkább olajat, süteményekhez margarint használjunk. Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülö foglalkozásúak számára. Részesítsük előnyben a gözölést és a párolást. Mellözzük a rántást, kedvezöbb a kevés liszttel történő habarás.

3. Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk. Különösen kerüljük a sózást gyerekeknél és azoknál, akiknek magasabb a vérnyomásuk. A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat, az ételek változatos ízesítésére, a sószegénység elfedésére sokféle füszert használhatunk.

4. Csak étkezések befejező fogásaként, hetente legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességet, süteményt. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldségleveket, mintsem különböző szörpöket. Kávéba, teába – ha egyáltalán szükséges – inkább mesterséges édesítöszert tegyünk.

Az édességek fogyasztása – még ha diabetikus termékröl is van szó – csak a normál súlyú cukorbetegeknek ajánlható, jelentős energiatartalmuk miatt. Testsúlyfelesleggel rendelkezöknek célszerű kerülni még a diétás édességeket is testsúlyuk normalizálásáig.

Ne szoktassuk a gyerekeket az édes íz szeretetére – nem rászokni könnyebb, mint leszokni.

5. Naponta fogyasszunk tejet vagy tejtermékeket, lehetöleg az alacsonyabb zsírtartalmúakat választva. A tejtermékeket magas kalciumtartalmuk miatt célszerü beépíteni az étrendbe.

6. Rendszeresen – naponta többször is – együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt fözeléknövényt, zöldséget. Vitamin-, ásványanyag- és rosttartalma miatt nélkülözhetetlen alkotói étkezéseinknek.

7. Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér, vagy barnalisztböl készült péksütemény. Nem azon van a hangsúly, hogy kenyeret vagy zsemlét lehet enni, hanem hogy milyen liszt felhasználásával készült a termék. Köretként fogyasszunk párolt zöldségféléket, burgonyát, barnarizst. Beépíthetök a natúr müzlik és gabonapelyhek is, de számolni kell magas szénhidráttartalmukkal.

8. Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen se túlságosan böséges, vagy nagyon kevés. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve. Legyen meg a napi megszokott étkezési „menetrendünk". Lehetöleg mindig azonos időpontban együnk. A diabetes kezelés függvényében az étkezések száma lehet több is (elsősorban inzulinnal kezelt betegeknél). Érdemes tisztázni az étkezés fogalmát is. Az átlagos fogalmak szerint ugyanis egy alma vagy egy pohár tej nem számít étkezésnek. A cukorbetegeknek javasolt 5–6 étkezés valójában három föétkezést jelent, közte 2-3 „nassolás mennyiségü" étkezéssel.

9. A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek a szervezet számára, úgyszintén a cukrozott üdítöitalok. A cukorbetegeknek az üdítöitalok közül legfeljebb a light változatokat lehet fogyasztani. A light és a 100%-os gyümölcslevek fogyasztását szénhidráttartalmuk figyelembevételével lehet alkalmazni.

10. A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Figyeljük a csomagolt élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékeket. A cukorbetegek viszont az édes íz pótlására cukorpótlókat vagy mesterséges édesítöszereket használjanak. Jelenleg nagyon sok jó minőségü édesítöszer van már forgalomban, mindenki kiválaszthatja az ízlésének és pénztárcájának megfelelőt.

11. A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a dohányzás teljes mellözése és a rendszeres testmozgás.

12. A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyagfelhasználását. Egyszerű értékelése a testtömeg mérése, a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk.

A kiegyensúlyozott táplálkozásról beszélve érdemes érinteni az egészséges étkezés piramisát, amely alapján célszerű felépíteni étrendünket. A piramis alapját – elsősorban javasolt termékek – a teljes kiörlésű kenyér, gabonafélék, magvak, tésztafélék alkotják. Mivel ezek szénhidráttartalma rendkívül magas, relatíve kis mennyiségük is az étrend szénhidrátböségét biztosítja energiaszázalékban. A továbbiakban javasolt zöldség, fözelék és gyümölcs fogyasztása. Alacsony kalória- és szénhidráttartalmuk nagyobb volumenü mennyiségeik étrendbe építését is lehetővé teszi.

Mérsékelt fogyasztásra javasoltak a fehérjeforrások – húsok, húskészítmények, tej, tejtermékek –, ezeket is célszerű minőségileg válogatni zsírtartalmuk alapján.

A piramis csúcsát a legkisebb mennyiségben fogyasztható, vagy inkább kerülendö élelmiszerek – zsiradékok, cukor, cukortartalmú készítmények – képviselik.

Összevetve a kiegyensúlyozott és diabetes étrendbe javasoltakat kiderül, valójában a cukorbetegek étrendje beilleszthető a család étrendjébe oly módon, hogy az egész családnak célszerű lenne úgy étkezni, mint a cukorbetegnek.

Gyurcsáné Kondrát Ilona
dietetikus, Országos Korányi TBC
és Pulmonológiai Intézet

 

AJÁNLOTT IRODALOM:

Bíró György: Táplálkozási ajánlások az egészséges felnőtt lakosság számára. Élelmezési ipar 3: 88-89, 1988.

Fövényi József–Papp Rita: Cukorbetegek új diétáskönyve. Medicina Könyvkiadó, Budapest 1995.

Halmos Tamás: Metabolikus betegségek dietetikai alapelvei. Új Diéta 4: 1996.

Kicsák Marian–Sági Katalin: Mit egyen a cukorbeteg. Anonymus Kiadó, Budapest, 1993.

Rigó János: Útmutató. Piramis az egészséges táplálkozáshoz és életmódváltáshoz. MinD Kft., Budapest, 1995.