Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Összes hírkategória
 • MDT Közgyűlés a Magyar Diabetes Társaság XX. Jubileumi Kongresszusán
  2010.04.25. | MDT Web-szerkesztőség | Hírkategória: Tagság
  Tihany2010. április 24-én 11:20-kor a Magyar Diabetes Társaság megtartotta esedékes Közgyűlését.
  A napirend elfogadása után Dr. Hidvégi Tibor tartotta főtitkári beszámolóját. Az elmúlt három évben tagdíjat fizetett társasági tagok száma 2160 fő. A Társaság online kommunikációja, informáló jellege erősödött az elmúlt év folyamán. Kongresszusát a környezettudatosság jegyében szervezte, melynek fontos részét képezte a teljes mértékben online regisztráció és absztraktbeküldés. A szakhatóságokkal történő kommunikáció is nagy hangsúlyt kapott az elmúlt időszakban, számos tárgyalás és egyeztetés történt az finanszírozási szervekkel. A Társaság nagy előrelépést tett a Nemzeti Diabetes Program kialakítása felé, egyre inkább előtérbe kerül a prevenció és a megfelelő gondozás. Országos kockázatalapú diabetes szűrőprogram kialakítását tervezi.
  Dr. Blatniczky László pénztárosi beszámolójában a Társaság anyagi helyzetét mutatta be, majd Dr. Hajós Péter, a számvizsgáló bizottság elnöke tartotta meg beszámolóját, melyet a Közgyűlés egyhangúlag elfogadott.  
  Az Oktatási, Minősítő és Koordinációs Bizottság munkáját Dr. Baranyi Éva mutatta be. 2010-ig összesen 436 Kolléga szerzett Diabetológus Orvosi minősítést, 2009-ben 27 fő. Az idei első vizsga június elején várható. 197 Cukorbeteg Szakellátóhelyet ítélt akkreditálhatónak a Bizottság.
  A Diabetologia Hungarica, a Társaság folyóiratának négy száma és egy szupplementuma jelent meg 2009-ben.
  Dr. Vándorfi Győző az MDT Web-szerkesztőségének elnöke az Web-rendszerének megújulásáról számolt be, célul tűzte ki a Szakellátóhelyek és Inzulinpumpa Regiszter online kommunikációjának fejlesztését, illetve egy új Betegtájékoztató rovat létrehozását.
  Dr. Kempler Péter Ifjúsági felelős kiemelte, hogy a fiatal diabetológusok és PhD hallgatók egyre nagyobb számban képviseltetik magukat a nemzetközi és hazai rendezvényeken, illetve beszámolt a Fiatal Diabetológusok Fórumának sikerességéről is.

  A Közgyűlés során bemutatkoztak az MDT Munkacsoportjai.
  A Gyermekdiabetes szekció nyári táborairól, az Országos Törp Programról, sikeres Gödöllői Kongresszusáról, illetve Gyermekdiabetes napi rendezvényéről számolt be. Kiemelték együttműködésüket a Társaság többi szekciójával is, tagjai képviseltetik magukat a Genetikai Munkacsoportban, Inzulinpumpa Munkacsoportban és kezdeményezték részvételüket a Diabéteszes Terhességgel foglalkozó Munkacsoportba is.
  Feladatául tűzte ki a kettes típusú diabéteszes gyermekek epidemiológiájának felmérését, reklasszifikációs vizsgálatokat, illetve teenagerek körében a kockázat alapú szűrés megvalósítását.

  A Diabéteszes Terhességgel foglalkozó Munkacsoport beszámolt üléseiről, továbbképző rendezvényeiről és a speciális, terhességgel foglalkozó akkreditált szakellátóhelyek megalakulásáról.

  A Metabolikus Munkacsoport kiemelte az ikervizsgálatok és az éjszakai műszakban dolgozók vizsgálatának jelentőségét, illetve beszámolt tagjainak nemzetközi szerepléséről.

  A Szakdolgozó Szekció edukációs programjainak sikerességét emelte ki, illetve tervezi online kommunikációjának fejlesztését, hatékonyabb működését.

  Az Inzulinpumpa Munkacsoport beszámolt oktató rendezvényeiről mind a szakdolgozók, mind a betegek számára. 1921 pumpát használó beteget tartanak számon, melynek 40%-át gyermekek használják. A finanszírozással kapcsolatos problémák megoldása jelentett nagy kihívást a munkacsoport számára, a jelenlegi EüM tervezet szerint gyermekeknek 98%-os, felnőttek számára 80%-os lenne a pumpakezelés támogatása. Nagy eredmény, hogy új indikációs köröket fogadtak el, mely főleg a gyermekek kezelésében jelent nagy előrelépést. Az Inzulinpumpa Regiszter létrehozásán folyamatosan dolgoznak.
   
  A Genetikai munkacsoport eredményei és tervei közt szerepel a gyermekek körében végzett klinikum orientált vizsgálat, a MODY géndiagnosztikai módszer kutatása, illetve a felnőttkori 1-es és 2-es típusú diabetes genetikai vizsgálata, illetve egy központ létrehozása. Az online információáramlás fejlesztését tervezik, a Társaság Web-rendszerében [ www.diabet.hu ] oktatóanyagok publikálásával és folyamatos tájékoztatással próbálják felhívni a figyelmet munkájuk hasznosságára.

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT CSOM XIX. továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények