Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

SZK2019

XII. Szakdolgozói Kongresszus

2019. november 7-9.
Danubius Hotel Hélia

Absztraktbeküldés: 2019. június 18.

www.diabet.hu/szk2019

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

MDT APP

MDT app


Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy az MDT hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven már letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudományos újdonságok
 • ADA-EASD konszenzus-nyilatkozat a 2-es típusú diabetes antihyperglykaemiás kezeléséről
  2018.10.08. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  Az EASD (Európai Diabetes Társaság) kongresszusán Berlinben, 2018. október 5-én plenáris ülés keretén belül ismertették a 2-es típusú diabetes antihyperglykaemiás kezelésével kapcsolatos konszenzus-nyilatkozatot, amely az ülés után röviddel, szimultán módon elérhetővé vált a Diabetologia és a Diabetes Care hasábjain. A konszenzus-nyilatkozat kidolgozásában az ADA (Amerikai Diabetes Társaság) és az EASD 5-5 képviselője vett részt, az előkészítő munkálatok során tartott értekezletek Buse professzor (ADA) és Davies professzorasszony (EASD) társelnöksége mellett zajlottak. A közlemény első, draft- változatát az ADA kongresszusán, júniusban ismertették, a jelenlegi végső változatnál figyelembe vették a közben beérkezett észrevételeket, véleményeket is. Kiindulási pontnak tekintették az ADA-EASD előző, 2015-ben publikált állásfoglalását, de az új konszenzus-ajánlásokat a közben ismertté vált klinikai evidenciák figyelembevételével alakították ki.

  A legfontosabb újdonságok az alábbiakban körvonalazhatók:

  - Nagyobb erővel kell a betegek számára biztosítani azt az edukációs segítséget, amelyet igénybe véve a beteg önmaga előnyösen tudja befolyásolni a 2-es típusú diabetes kórlefolyását – ide tartozik a diétás tanácsadás, a fizikai aktivitással kapcsolatos edukáció, elsősorban a testsúlycsökkenés elősegítése érdekében. Gyógyszeres terápia választásakor elő kell segíteni a jobb adherencia (perzisztencia) biztosítását. 

  - A betegközpontú kezelés során mérlegelni kell a beteg körülményeit, egyedi tulajdonságait, a választandó gyógyszer jellegzetességeit, ki kell jelölni az egyedi kezelési célokat, meg kell beszélni az ellenőrzések mikéntjét, a vércukor-önellenőrzés módját – mindenképpen el kell kerülni, hogy kényelemből, nemtörődömségből az esedékes változtatások helyett azok halogatása legyen a gyakorlat. A tanácsadást, az edukációt bizonyos időnként, főleg új élethelyzetekben ismételni, aktualizálni kell.

  - A gyógyszeres kezelés első készítménye továbbra is a metformin.

  - Újdonságként jelent meg, hogy a második szer választásánál kiemelt jelentősége van a kardiovaszkuláris kockázat, a szívelégtelenség és az idült vesebetegség mérlegelésének: preferálandók a kardiovaszkuláris előnnyel rendelkező GLP-1-receptoragonista készítmények (ateroszklerotikus eredetű betegségeknél), ill. az előnnyel rendelkező SGLT-2-gátlók (szívelégtelenség, ill. idült vesebetegség esetén) – az alkalmazási előírásokban foglaltak gondos betartásával.

  - Új algoritmus-ábrákban összegezték a szerzők azokat a javaslatokat, amelyeket akkor érdemes mérlegelni, ha a hypoglykaemia-kockázat csökkentésének vagy a testsúly mérséklésének kiemelt jelentősége van.

  - Új algoritmus-ábrában találhatók azok a javaslatok, amelyeket akkor kell mérlegelni, ha a kezelés anyagi vetülete a beteg számára fontos körülménynek minősül.

  - Az injektábilis készítményekkel kapcsolatos terápiás algoritmus-ábra is új (és meglehetősen bonyolult). Alapelvként megjelent, hogy a nem-inzulinszerű injektábilis készítményeket érdemes előnyben részesíteni az inzulinterápiával szemben – ha azt a körülmények az adott esetben lehetővé teszik.   

  A 33 oldal terjedelmű közleményben 2 táblázat, 8 színes ábra és 240 irodalmi hivatkozás található. Az egyik táblázat tételesen, 4 oldalon keresztül összegzi az egyes terápiák/hatástani csoportok előnyét-hátrányát, igazolt hatásosságát.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Davies MJ, D'Alessio DA, Fradkin J, Kernan WN, Mathieu C, Mingrone G, Rossing P, Tsapas A, Wexler DJ, Buse JB: Management of hyperglycaemia in type 2 diabetes, 2018. A consensus report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD).

  Diabetologia 2018 Oct 5. doi: 10.1007/s00125-018-4729-5 [Epub ahead of print].

  Diabetes Care 2018 Oct 5. https://doi.org/10.2337/dci18-0033 [Epub ahead of print].

  Kapcsolódó dokumentumok(2)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
A 77 Elektronika Kft. pályázata gyermektáborok támogatására

A 77 Elektronika Kft. pályázatának célja a cukorbeteg gyermekek részére szervezett gyermektáborok támogatása. Jelen pályázati kiírás hozzá kíván járulni a 2019. évi nyári táborok sikeres megszervezéséhez és megvalósításához, valamint a cukorbeteg gyermekek edukációjának erősítéséhez. Erre a célra a 77 Elektronika Kft. mindösszesen évi 3 millió Ft-ot biztosít. A pályázatot bárki benyújthatja, aki gyermektábort kíván szervezni cukorbeteg gyerekek számára.

MDT Novo Nordisk klinikai kutatási pályázat

A pályázat céljára 30 millió forint áll rendelkezésre, mely klinikai diabetológiai tárgyú, meghatározóan hazánkban végzett kutatások támogatására szolgál. Pályázatot kizárólag az MDT tagjai nyújthatnak be, legalább 3 éves tagsági viszony fennállása esetén.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények