Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

CSOM

Családorvosi Munkacsoport
XIV. Tudományos Ülés

2019. szeptember 28., 10:00
SE, I. Belgyógy. Klin. tanterme

Elérhető a Program!

Jelentkezzen online:
www.diabet.hu/haziorvos

GYTU2019

MGYT és MDT közös Gyermekdiabétesz szekció XXXV. Országos Kongresszusa

2019. október 10-12.
ETO Park Hotel, Győr

Absztraktbeküldés: 2019. szept. 1.
www.diabet.hu/gytu2019

SZK2019

XII. Szakdolgozói Kongresszus

2019. november 7-9.
Danubius Hotel Hélia

Absztraktbeküldés: 2019. június 18.

www.diabet.hu/szk2019

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

MDT APP

MDT app


Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy az MDT hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven már letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Gyermekdiabetes
 • II. Magyar nyelvű oktató hétvége Kárpátaljai cukorbeteg gyermekeknek és családjuknak
  2018.09.27. | MDT, dr. Blatniczky László | Hírkategória: Gyermekdiabetes

  A 2015. évi  I. kárpátaljai oktató hétvége tapasztalataira támaszkodva, 2018. szeptember 6-9 között ismét megszerveztük az immár II. Oktató hétvégét a Kárpátalja-i  Saján üdülőfalu egy négy csillagos szállodájában 15 cukorbeteg gyermek és családjuk számára.  A rendezvény megszervezésének a  motivációját az a tény jelentette, hogy a Kárpátalján élő magyar anyanyelvű cukorbeteg gyermekek és családjuk számára a szakmailag kiválóan felkészült ukrán  anyanyelvű kolléganő (egyedüli gondozó orvos a hatalmas megyében)  oktatása óhatatlanul szerényebb – tekintettel arra, hogy csak az anyanyelvén beszél. A diabétesszel kapcsolatos tudnivalók megértése anyanyelven sem könnyű…

  Az előzetes szervezésben a Visken élő, diabétesztől érintett  Ambrus család vett részt rendkívüli aktivitással.  A program kezdete előtti  hetekben a Katolikus Caritas segítségével  ki  tudtunk juttatni vércukor mérőket,  tesztcsíkot, ujjbegyszúrót és oktatási segédanyagként Békefi Dezső dr. könyvét. Valamennyi küldemény adományként került  a családokhoz. A program a résztvevők számára teljesen ingyenes volt. Ez annak volt köszönhető, hogy  Pályázat útján jelentős összeget nyertünk  az EMMI  Család-, és Ifjúságügyért felelős Államtitkárságán.  Ez az összeg biztosította  az érintettek szállodai költségét, valamint  részben az ellátásukat.  További szponzorációk felhasználásával  tudtuk teljessé tenni az anyagi háttér felvállalását. A szervezők és a lebonyolítók a programot  - küldetésük tudatában – ellenszolgáltatás nélkül  vállalták.

  A programban Dr. Gelencsér Éva soproni főorvosnővel ketten végeztük az oktatást, összesen 18 órában. A feladatot megosztottuk. Magam az elméleti  tájékoztatást adtam meg,  Gelencsér Éva pedig egy-egy témát követően azonnal annak gyakorlati oldalát világította meg, interaktív módszerrel.  Dietetikai segítséget  a Debrecenben dolgozó  Zsanda Emília nyújtott ragyogó ötleteivel és gyakorlati tanácsaival.

  Katartikus élményt jelentett  annak átélése, mennyire megnyíltak a szorongó, aggódó szülők a rendezvény végére. Igazi konzultációvá vált  a kezdetben talán „ex catedra”  program. Segítette ezt a szünetekben, étkezésekkor és bármikor  felajánlott és örömmel végzett személyes beszélgetések sora. A gyermekek pedig hamar megtalálták egymást, és megnyugtató volt számukra, hogy  vannak sorstársaik, akikkel megoszthatják kis életük  egy-egy gondját.

  A programon mindvégig jelen volt -   noha nem értette amiről beszélünk, de megértette a program fontosságát,  saját nyelvén kommunikált minden résztvevővel, időnként az előadókkal is vitázva -  a szakmailag kiválóan felkészült gondozó orvos,  dr. Ljuba Dovhanics.

  Azzal a meggyőződéssel  fejezhettük be küldetésünket, hogy az nem volt hiába való,   Meggyőződésünk, hogy  az évi 10-15 frissen felfedezett magyar anyanyelvű cukorbeteg családja számára  egy ilyen oktató  hétvége megszervezése rendszeresen kívánatos. Az anyaországnak pedig erkölcsi kötelessége, hogy különböző csatornákon, hatékonyan támogassa a diaszpórában  szerény lehetőségek között élő, szó szerint küszködő, cukorbetegségtől is terhelt  honfitársainkat. 

  dr. Blatniczky László

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
MDT - Boehringer-Ingelheim pályázata az MDT CSOM továbbképző rendezvényén történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás, étkezés), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

MDT Novo Nordisk klinikai kutatási pályázat

A pályázat céljára 30 millió forint áll rendelkezésre, mely klinikai diabetológiai tárgyú, meghatározóan hazánkban végzett kutatások támogatására szolgál. Pályázatot kizárólag az MDT tagjai nyújthatnak be, legalább 3 éves tagsági viszony fennállása esetén.

MDT és a Di-Care pályázata a Magyar Imre EASD Clinical Postgraduate Course-on történő részvétel támogatására

A támogatás a regisztrációs- és szállásköltséget, budapestiek esetében a regisztrációs költséget foglalja magában.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények