Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudományos újdonságok
 • EMPEROR-PRESERVED
  2021.09.16. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  Az EMPEROR-Preserved vizsgálat eredményeit az ESC (Európai Kardiológia Társaság) ez évi, virtuális kongresszusán 2021. aug. 27-én ismertették, az írásos változat még aznap megjelent a N Engl J Med hasábjain. A jelenlegi rövid ismertetés az abstract magyar nyelvű változata.

  Az SGLT-2-gátlók csökkentik a szívelégtelenség miatti hospitalizáció kockázatát csökkent ejekciós frakcióval járó szívelégtelenségben, de nem ismert, hogy ez a hatás megfigyelhető-e megtartott ejekciós frakcióval járó szívelégtelenségben.

  Az EMPEROR-Preserved (Empagliflozin Outcome Trial in Patients with Chronic Heart Failure and a Preserved Ejection Fraction) vizsgálatban a véletlen besorolás elve alapján 5988 beteg vett részt, a beválasztás feltétele volt a szívelégtelenség NYHA II-IV stádiuma és a 40%-nál nagyobb ejekciós frakció. A betegek a szokásos terápia mellett napi 10 mg empagliflozint vagy placebót kaptak. Elsődleges végpontként a kardiovaszkuláris halál vagy a szívelégtelenség miatti hospitalizáció összevontan szerepelt.  A követés tartama medián 26,2 hónap volt.

  A vizsgálat elsődleges végpontjában a relatívkockázat-csökkenés (empagliflozin vs. placebo) 21% volt (HR 0,79; 95% CI 0,69-0,90; p<0,001). Ezt a kockázatcsökkenést döntően a szívelégtelenség miatti hospitalizáció csökkenése magyarázta. A kockázatcsökkenés hasonló jellegű volt diabetesben szenvedők és nem-szenvedők körében. A másodlagos végpontként szereplő szívelégtelenség miatti összes (első és ismételt) hospitalizációt tekintve az empagliflozint (vs. placebót) kapók csoportjában 27%-os relatívkockázat-csökkenést lehetett dokumentálni (HR 0,73; 95% CI: 0,61-0,88; p<0,001). Empagliflozin (vs. placebo) mellett gyakrabban fordult elő genitális és húgyúti infekció, ill. hypotonia.

  Az empagliflozin a kardiovaszkuláris halálozás és szívelégtelenség miatti hospitalizáció összevont kockázatát értékelhetően csökkenti megtartott ejekciós frakcióval járó szívelégtelenségben, a diabetes jelenlététől vagy hiányától függetlenül.

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Anker SD, Butler J, Filippatos G, Ferreira JP, Bocchi E, Böhm M, Brunner-La Rocca HP, Choi DJ, Chopra V, Chuquiure-Valenzuela E, Giannetti N, Gomez-Mesa JE, Janssens S, Januzzi JL, Gonzalez-Juanatey JR, Merkely B, Nicholls SJ, Perrone SV, Piña IL, Ponikowski P, Senni M, Sim D, Spinar J, Squire I, Taddei S, Tsutsui H, Verma S, Vinereanu D, Zhang J, Carson P, Lam CSP, Marx N, Zeller C, Sattar N, Jamal W, Schnaidt S, Schnee JM, Brueckmann M, Pocock SJ, Zannad F, Packer M; EMPEROR-Preserved Trial Investigators: Empagliflozin in heart failure with a preserved ejection fraction. N Engl J Med 2021 Aug 27. doi: 10.1056/NEJMoa2107038. Epub ahead of print.

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények