Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: A hónap interjúja
 • A hónap interjúja - 2013. december
  2013.12.02. | MDT Web-szerkesztőség, Dr. Földesi Irén | Hírkategória: A hónap interjúja
  A Lilly 137 éve áll a gyógyítás szolgálatában azzal a céllal, hogy olyan innovatív, áttörést jelentő gyógyszereket fejlesszen ki, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek hosszabb, egészségesebb és aktívabb életet élhessenek. Magyarországon 23 éve segíti a hazai diabetológia fejlődését és működését, melynek egyik legfrissebb példája, hogy idén a vállalat az MDT gyémántfokozatú támogatójává vált.
  Dr. Kosiczky Ferencet, a Diabetes üzletág Marketing vezetőjét kérdezzük a jelenről és a jövő kihívásairól.

  Miért gondolták fontosnak a Társaság ilyen jellegű támogatását?
  A Lilly az elmúlt húsz évben jelentős szerepet vállalt a hazai diabetológia fejlődésében, egyrészt az innovatív gyógyszerek és adagolóeszközök bevezetésével, másrészt az egyéb támogató tevékenységein keresztül is. Napjainkban az egyénre szabott, hatékony megoldások szerepe rohamosan fokozódik, így a betegek edukációja, valamint az egészségügyi szakemberek és döntéshozók szakmai oktatása is egyre hangsúlyosabbá válik. Az eredmények javulásában azonban - az innovatív termékek, az eredményes oktatóprogramok mellett – elengedhetetlen szerepe van a személyes kapcsolatoknak és a partneri együttműködésnek. A Magyar Diabetes Társasággal szoros szakmai együttműködésben elsődleges célunk, hogy folyamatosan megismertethessük az újabb és újabb kutatási, terápiás eredményeket annak érdekében, hogy az orvosszakma első kézből szerezzen hiteles szakmai információkat. E célkitűzésünk megvalósításában fontos állomásnak tartjuk a fiatal diabetológus kollégák szakmai fejlesztését, és e téren kiváló partneri együttműködési lehetőséget találtunk az MDT-vel.

  Rendszeresen, évente megrendezik a Diabétesz Akadémiát. Az idei rendezvényre az elmúlt hetekben került sor. Milyen aktualitásokról tudnak beszámolni az idei konferenciáról?
  A korábbi években a Lilly az MDT-vel közösen volt gazdája a Lilly Akadémiának. Hét sikeres rendezvényt követően 2012 óta a Boehringer-Ingelheimmel, diabetológiai partnerünkkel közösen szervezzük a rendezvényt és az elnevezés is Diabétesz Akadémiára változott. Az idei Akadémia, a hagyományokhoz híven, nemcsak a diabetológia fontos gyakorlati kérdésire fókuszált, hanem számos határterületére is. Így szó esett például a szemészeti szövődmények diagnosztikájának és kezelésének újdonságairól és az erektilis diszfunkció illetve hypogonadizmus kérdésköréről, aktualitásairól is. A programot nemcsak szakmai szempontból, hanem az egyes témák megközelítése szempontjából is igyekeztünk színessé tenni, és itt emelném ki azt a „pro-pro" vitát, amely a hármas kombináció versus korai inzulinkezelés kérdéskörét járta körbe nem pro-kontra vonatkozásban, hanem a két terápiás lehetőség kezelési algoritmusban elfoglalt helyének tárgyalásával. Másik kiemelten fontos programpontja volt az Akadémiának az a kerekasztal, melynek fókuszában a kardiovaszkuláris kockázat csökkentése állt 2-es típusú cukorbetegek körében a diabetológus, kardiológus, lipidológus szemszögéből megvilágítva. A rendezvény programjának hagyományosan részét képezik a workshopok, melyek idén is kifejezetten gyakorlati témákra épültek: mint például a cukorbetegek gastroentrologiai vizsgálatra történő előkészítése, az idős betegek ellátásának speciális problémái, vagy a diabeteses láb gyakorlati kérdései.
  A jó témaválasztás és a színvonalas szervezés rendkívül fontos, ám egy konferencia sikerének elengedhetetlen záloga az előadók és workshop-vezetők magas szakmai színvonalú felkészültsége, mely idén különösen jó visszhangot kapott a hallgatóság részéről. Ez arra ösztönöz bennünket, hogy a hagyományokat folytassuk, és jövőre is megrendezzük a Diabétesz Akadémiát.

  Mit üzen a hazai diabetológusoknak a Lilly?
  Idén ünnepeljük az inzulingyártás elindulásának 90. évfordulóját, amely a Lilly számára különösen fontos és emlékezetes esemény, hiszen 1923 őszén éppen a Lilly gyógyszergyár munkájának köszönhetően került patikai forgalomba a világ első, tömegtermelésben gyártott inzulinkészítménye, az Iletin. Az orvostudomány történelmében egészen addig példanélküli gyorsasággal sikerült az életmentő inzulint a laboratóriumi fejlesztéstől a tömeggyártásig eljuttatni, amelyet annak köszönhetünk, hogy egy szakmai szervezet (a torontói egyetem) és egy gyógyszergyártó szoros együttműködésre lépett egymással. Partneri együttműködésük volt tehát a siker titka, amiben a Lillynél mind a mai napig hiszünk: az együttműködés erejében. Az elmúlt 90 év során az orvostudomány fejlődésével egyre biztonságosabb, korszerűbb, a betegek életét megkönnyítő, életvitelükhöz, igényeikhez alkalmazkodó terápiák segítették a cukorbetegség hatékony kezelését. A múlthoz hasonlóan a Lilly napjainkban is nagy hangsúlyt fektet az új, személyre szabott. hatékony terápiák kifejlesztésére. A kiemelkedő eredmények eléréséhez tehát alapvetően három összetevőre van szükség:  innovatív termékekre, korszerű betegoktató programokra és mindemellett nagyon szoros, partneri együttműködésre az orvosokkal, szakmai szervezetekkel. Anyacégünkhöz hasonlóan Magyarországon is nap mint nap törekszünk a tudományos innovációra és az átfogó együttműködésre, arra, hogy a gyógyszerkutatás- és forgalmazás feladatain túl egészségügyi partnerként tekintsenek ránk a magyar egészségügyi, szakmai szervezetek és a közvélemény egyaránt.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Dr. Földesi Irén

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények