Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Beszámoló az októberi Eurodiab munkaértekezletről
  2010.11.10. | MDT Web-szerkesztőség | Hírkategória: Általános
  Eurodiab munkaértekezlet, PécsAz EURODIAB munkacsoport 44 európai gyermekdiabetes központ összefogásával 1989-ben alakult azzal a céllal, hogy feltérképezze, és nyomon kövesse az 1-es típusú gyermekkori diabetes incidenciájának alakulását Európában.

  A munkacsoportot tíz évig Anders Green (Odense, Dánia) vezette, akit 1999-ben Soltész Gyula váltott fel és az európai adatbázis a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikájára került (data manager: Gyürüs Éva).

  Az egységes diagnosztikus és prospektív adatgyűjtési kritériumoknak köszönhetően ma már pontos és megbízható információkkal rendelkezünk a gyermekkori diabetes európai epidemiológiájáról. A világ jelenleg legnagyobb (több mint 60.000 diabeteses gyermek adatait tartalmazó) adatbázisának elemzése kiderítette, hogy az incidencia az egyes európai országokban nagymértékben különbözik. A skandináv országokban a betegség mintegy tízszer gyakrabban fordul elő, mint egyes déleurópai országokban, például Görögországban. Magyarország a közepes incidenciájú országok közé tartozik (Nálunk 2007 óta az 1-es típusú gyermekkori diabetes a kötelezően bejelentendő betegségek közé tartozik és az egészségügyi hatóság az országos regiszter gondozásával a Pécsi Gyermekklinikát bízta meg).

  A legtöbb európai országban – köztük hazánkban is - az 1989-2003-as periódusban az incidencia fokozatosan, mintegy évi 3-5%-al emelkedett.

  A beszámoló teljes anyaga letöthető a kapcsolódó dokumentumok alól.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények