Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • MDT kérdések és OEP válaszok a gépjárművezetői alkalmassági vizsgálatokról
  2014.07.04.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Strényer FerencHírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  A 2014. május 9-én keltezett E01-155-1/2014. számú OEP Főigazgatói állásfoglalás kapcsán a Magyar Diabetes Társaság vezetősége nevében Prof. Dr. Barkai László az MDT elnöke és Dr. Hidvégi Tibor PhD az MDT főtitkára levélben fordult az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatójához. Az MDT kérdéseit és a Főigazgató Asszony válaszát az alábbiakban olvashatják.

  MDT kérdések
  Tisztelt Főigazgató Asszony!
  2014. május 9-én állásfoglalásában szabályozta a gépjárművezetői alkalmassági vizsgálatok finanszírozásával kapcsolatos teendőket, ezzel együtt hatályon kívül helyezte a korábban kiadott 3923-67-69/3/20.11, számú állásfoglalását. Mivel az állásfoglalás a cukorbetegek nagy számát érinti a Magyar Diabetes Társaság vezetősége megtárgyalta az intézkedés várható hatását a mindennapi betegellátásra.
  Az eredeti állásfoglalás a diabéteszes személyek gépjárművezetői alkalmasságának elbírálását szakorvosi véleményezéshez kötötte. Az intézkedés, bár jelentősen növelte a szakambulanciák forgalmát, szakmai szempontból helyes volt. hiszen így sok esetben a szakambulanciákon a nem gondozott cukorbeteg kezelésén is módosítani tudtunk, szükség esetén gondozásba vétele is megtörtént. Gondozott betegeinknél mindez alig jelentett többletterhelést. hiszen gyakran a rendszeres gondozás rendszerébe illesztve állítottuk ki az igazolást a háziorvos számára. Sajnos, Főigazgató Asszony korábbi intézkedése ellenére tudomásunk szerint több egészségügyi szolgáltató pénzt kért a betegektől a szakvizsgálatért.
  Bár az eredeti intézkedés óta nem változtak a jogszabályok, jelenleg lehetőség van arra, hogy a szolgáltató a szakvélemény kiadásáért pénzt kérjen. Ismerve az intézmények anyagi helyzetét valószínű, hogy e lehetőséggel a szolgáltatók élni fognak. Ismereteink szerint egyes helyeken már 7.200, másutt 4.900 forintot kérnek a betegektől. A diabéteszes személyek szövődményei miatt nem lesz ritka, hogy a diabetológia mellett a kardiológia, neurológia, szemészet is érintett lesz a betegek véleményezésében, így mintegy 20.000 forint költséggel kell számolnunk, nem számítva a háziorvosi rendelőben és az okmányirodákban fizetendő összegeket. 70 év feletti beteget tekintve ez kétévente 25-30.000 forintot is jelenthet. Az állásfoglalás érintheti a 2003, évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szellemét is.
  Tisztelt Főigazgató Asszony!
  Kérjük fentiek miatt szíveskedjék a kiadott állásfoglalást áttekinteni és a szükséges korrekciókat megtenni. Úgy érezzük, az intézkedés betegeink körében kiváltott negatív visszhangja sem a finanszírozó, sem az ellátásukat végző szolgáltatók számára nem előnyös. A Magyar Diabetes Társaság készséggel áll rendelkezésre az esetleges egyeztetések céljából.  

  Budapest, 2014.06.02

  Tisztelettel:

  Prof. Dr. Barkai László
  az MDT elnöke

  Dr. Hidvégi Tibor PhD s.k.
  az MDT főtitkára

  OEP válasz 
  Tisztelt Elnök Úr!
  A gépjárművezetői alkalmassági vizsgálatok tárgyában írt E01-155-1/2014. számú körlevélben foglaltakkal összefüggésben honlapjukon megjelent tájékoztatóra hivatkozással, az alábbi pontosítással kívánok élni, melyet kérem, hogy a tájékoztatásukban is szíveskedjenek közzétenni.
  A hivatkozott körlevélben foglaltak a hosszú ideje hatályos jogszabályi rendelkezéseket tartalmazza, mely azt is jelenti, hogy a diabeteses betegek ellátásának OEP finanszírozásával kapcsolatban változás nem történt. A betegek ugyanolyan feltételek mellett vehetik igénybe az ellátásokat, ahogyan azt korábban is.
  A honlapjukon megjelent tájékoztatás azt a látszatot kelti, mintha az OEP saját hatáskörben döntött volna a gépjárművezetői engedélyek megszerzéséhez szükséges alkalmassági vizsgálatok finanszírozásáról, holott annak minden részletét jogszabály határozza meg.
  Tájékoztatom továbbá, hogy amennyiben a beteg háziorvosa, vagy kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy a beteg betegségével összefüggésben szükséges további szakellátás, vagy egyéb vizsgálat úgy az - ahogyan eddig is - az Egészségbiztosítási Alap terhére igénybe vehető, a betegek számára térítésmentes ellátás.
  Bízom abban, hogy a fenti pontosítással sikerült az esetleges félreértéseket eloszlatnunk, további kérdései esetén állunk szíves rendelkezésére.

  Budapest, 2014. Június 19.

  Dr. Sélleiné Márki Mária
  Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgató  

  Az MDT Web-szerkesztőségének nevében,
  Dr. Strényer Ferenc

  Kapcsolódó dokumentumok(2)

Vissza