Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Még egy pecsét a vények hátoldalán!
  2012.11.08.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Strényer FerencHírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  A 31/2012. (X. 8.) EMMI rendelet módosította a 14/2007 EüM rendeletet, amely a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről, forgalmazásáról, javításáról és kölcsönzéséről rendelkezik.

  Az egyik diabetológiát is érintő változás a következő: 7. § Az R. 14. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki: „(4a) A gyógyászati segédeszközt kiváltó személy a vényen aláírásával igazolja, hogy a gyógyászati segédeszközt kiszolgáltató – a Gtv. 9. §-ában foglaltaknak megfelelően – a gyógyászati segédeszköz kiszolgáltatása során tájékoztatta az azonos funkcionális csoportba tartozó alacsonyabb térítési díjú gyógyászati segédeszközről, az adott termékek közfinanszírozás alapjául elfogadott áráról, társadalombiztosítási támogatásáról és a térítési díjak közötti különbségekrõl.”

  Bizonyos esetekben ezért már két helyen kell a vény hátoldalát aláíratni a beteggel. Eddig is már a vényre történő felírással egyidejűleg a vény hátoldalán írásban nyilatkozott a beteg arról, hogy a gyógyászati segédeszköz kihordási idején belül részére azonos rendeltetésű gyógyászati segédeszközt társadalombiztosítási támogatással nem váltott ki". Sőt még egy harmadik aláírás is kellhet, ha a vényen szereplő terméket helyettesítik egy másikkal. Ez a változás a 2012. november 1.-e után kiszolgált vényekre már érvényes.

  Diabetológiában a vércukormérők és az inzulinpumpák esetén kell ilyen plusz nyilatkozat.
  A vény hátoldalára a nyilatkozat felvitele talán legegyszerűbben az erre a célra készített bélyegzővel oldható meg. Ennek szövege lehet pl. a következő: „Alulírott nyilatkozom, hogy tájékoztattak az azonos funkcionális csoportba tartozó alacsonyabb térítési díjú gyógyászati segédeszközről, a termék közfinanszírozás alapjául elfogadott áráról, társadalombiztosítási támogatásáról és a térítési díjak közötti különbségekről.”

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében,
  Dr. Strényer Ferenc

Vissza