Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Tájékoztató a cukorbetegek gépjárművezetői alkalmassági vizsgálatáról
  2011.02.03.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Strényer FerencHírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  Jogszabályok, rendeletekA közelmúltban Prof. Dr. Winkler Gábor a Magyar Diabetes Társaság elnöke jogértelmezés céljából levelet írt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának a gyógyszeres kezelés alatt álló diabeteses betegek gépjárművezetői egészségügyi alkalmasság elbírálásához szükséges szakorvosi vélemény kiadásával kapcsolatban (13/1992.VI.26. rendelet I. számú melléklet 5.2.1.2.). A válasz megérkezett, tartalmát kivonatosan az alábbiakban ismertetjük:

  - A szakrendelés szakorvosi véleményt ad, emiatt külön díjazás nem számolható fel.

  - Szakorvosi vélemény kiadása az antidiabetikumokat emelt, kiemelt támogatással rendelni jogosult szakorvosok (belgyógyász, endokrinológus, gyermekgyógyász) feladata.

  - Sem az alkalmasság, sem az ehhez szükséges szakorvosi vizsgálat esetén nem tekinthető az ellátás sürgősségét indokló körülménynek az, hogy a cukorbeteg jogosítványa lejárt. A gépjárművezető (-jelölt) saját kizárólagos felelőssége, hogy figyelemmel kísérje a szükséges alkalmassági vizsgálata esedékességi időpontját, és kellő időben megszervezze a szakvizsgálatot, figyelemmel az előjegyzési idő hosszára is.

  A válaszlevélben nem kerül említésre, de véleményünk szerint – mivel az ellátás nem sürgősséggel történik - a vizsgálatra jelentkezés csak háziorvosi beutalóval történhet. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a foglalkozás-egészségügyi szolgálatnak e vonatkozásban nincs beutalási jogosultsága.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében,
  Dr. Strényer Ferenc

Vissza