Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Pozitív, diabetológiát érintő változások a gyógyászati segédeszköz és gyógyszerrendelésben
  2010.05.18.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  Jogszabályok, rendeletekÚgy látszik nem volt hiábavaló az MDT Elnökségének korábbi intenzív tárgyalás sorozata a jogalkotóval és a finanszírozóval. Az újonnan megjelent EüM rendeletek alapján megnyugtatóan rendeződni látszik a 2010. januárjában kialakult, szinte tarthatatlan helyzete a diabetológiai szakellátóhelyeknek. A legfontosabb változások, hogy újra írhatunk vércukormérőt, és 2010.07.01.-től ismét szerepelni fog az emelt és kiemelt támogatási kategóriákban a felírásra jogosultak között a diabetológiai szakellátóhely!

  2010.05.14.-én a Magyar Közlöny 79. számában megjelent a 34/2010. (V. 14.) EüM rendelet mely módosította a gyógyászati segédeszközök rendeléséről szóló 14/2007. (III. 14.) EüM rendeletet és ez 2010. május 15-én hatályba is lépett. A 10. számú melléklete a 14/2007. (III. 14.) EüM rendeletnek tartalmazza a diabetológiában használatos gyógyászati segédeszközök felírási rendjét is.

  Másrészt ugyanebben a közlönyben a 36/2010. (V. 14.) EüM rendelet az emelt és kiemelt gyógyszerek rendeléséről szóló 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendeletet is módosította, ebben a diabetológiára vonatkozó részek 2010. július 1-jén lépnek hatályba.

  A gyógyászati segédeszközök tekintetében korrigálták az inzulinadagolók felírását, ezeket úgy, mint korábban intenzifikált inzulinterápiában (legalább napi háromszori inzulinadás), vagy 18 év alatt, vagy terheseknek, vagy vakoknak, gyengénlátóknak, vagy felső végtagjára mozgáskorlátozottaknak lehet felírni normatív támogatással. Változott a vércukorszintmérők felírása is, visszakerült a felírók közé a belgyógyász.

  A gyógyászati segédeszköz rendeletbe új ISO kódként (04192403) bekerültek az inzulinpumpák és tartozékaik. Felsorolják azt a jelenleg 22 centrumot, amelyek inzulinpumpa felírására jogosult. Felnőtteknél az inzulinpumpa és az inzulinpumpa tartozékok legalább három éve 1-es típusú diabetes mellitusban szenvedő betegek számára rendelhetők, három hónapos próbakezelési időszak után, normatív (80%) támogatással. Gyermekeknél megfelelő indikációban az inzulinpumpa emelt támogatásának mértéke 98%, az inzulinpumpa tartozékok is az emelt (90%) kategóriába tartoznak. Általánosságban 18 év alatt legalább egy éve 1-es típusú diabetes mellitusban szenvedő betegek részére rendelhető inzulin pumpa. A kivételek a következők: 1. 1 év alatti betegek esetében a manifesztálódó diabetes diagnózis felállítása után azonnal rendelhető 2. 3 év alatti betegek esetében a manifesztálódó diabetes esetén egy év betegségtartamnál korábban is rendelhető, amennyiben a hagyományos napi kétszer adott premix inzulinkezeléssel anyagcsere egyensúly nem érhető el, és a kiszámíthatatlan étkezési szokások és aktivitási szintek miatt hypoglykaemia veszélye áll fenn 3. 6 év alatti betegek esetében a manifesztálódó diabetes esetén egy év betegségtartamnál korábban is rendelhető, amennyiben a naponta kétszer adott premix és egyszer preprandialisan adott gyorshatású inzulin kezelés kombinációjával anyagcsere egyensúly nem érhető el. Gyermekeknél is előírás, hogy az adott eszköz csak 3 hónapos próbakezelési időszak után rendelhető társadalombiztosítási támogatással.

  Az emelt és kiemelt támogatási kategóriákban a diabetológiai vonatkozású szerek felírása és javaslattétel tekintetében munkahelyként egységesen minden korábbi helyre visszakerül a diabetológiai szakellátóhely, belgyógyász szakképesítéshez kötötten. A nem járóbeteg szakrendelésen vagy nem fekvőbeteg gyógyintézetben dolgozó belgyógyász illetve endokrinológus szakorvos felírási jogosultsága viszont visszavonásra fog kerülni.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében,
  Dr. Strényer Ferenc

Vissza