Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Megjelent a legújabb OEP rendelet, összefoglaló a változásokról
  2010.02.05.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Jogszabályok, rendeletek
  Jogszabályok, rendeletek2010. január 1-től gyökeresen megváltozott az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó diabetológiában használatos gyógyszerek, valamint a diabetes mellitus ellátásához szükséges gyógyászati segédeszközök felírási rendje.

  A rendeletek értelmében járóbeteg szakrendelés vagy fekvőbeteg gyógyintézet belgyógyász, endokrinológus illetve, csecsemő-gyermekgyógyász szakorvosa, vala­mint előbbiek javaslata alapján a háziorvos, írhatja fel ezeket.

  A jogalkotó az új rendeletekből kihagyta a diabeteses betegek döntő többségét ellátó és gondozó cukorbeteg szakellátóhelyeket és diabetológusokat. A diabetológia ilyetén negligálása általános megdöbbenést keltett! Aktuálisan a legnagyobb problémát az jelenti, és jó néhány cukorbeteg szakellátóhely működését lehetetlenné teheti, hogy felnőtt cukor­betegnek csak endokrinológus írhat fel vércukorszintmérőt. Az MDT Elnöksége azonnali tárgyalásokat kezdett a jogalkotóval és az OEP-el egyaránt, ezek eredményéről folyamatosan hírt adunk.

  A Magyar Közlöny 2009. évi 186. számában 2009. december 18-án megjelent, és december 26-án hatályba lépett az egészségügyi miniszter 45/2009. (XII. 18.) EüM rendelete a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról szóló 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet módosításáról.

  A Magyar Közlöny 2009. évi 195.számában pedig 2009. december 30-án megjelent a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről, forgalmazásáról, javításáról és kölcsönzéséről szóló 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet módosításáról szóló 52/2009. (XII. 30.) rendelet, amely 2010. január 1-jével hatályba lépett, ezzel a nappal módosítva bizonyos gyógyászati segédeszközök rendelhetőségi szabályait és támogatási paramétereit.

  Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által 2009. december 21-én publikált, végleges gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-törzs ezeket a változásokat nem tartalmazta. A jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelő végleges publikus gyógyászatisegédeszköz-törzs csak 2010. január 21-én, a végleges publikus gyógyszertörzs pedig csak 2010. január 28-án jelent meg az OEP honlapon. Az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó betegségcsoportok, indikációs területek és a felírásra jogosultak köréről az új közlemény 2010. február 3-án jelent meg az OEP honlapon.

  A cukorbetegeknek felírható gyógyászati segédeszközök, valamint a diabetológiát érintő az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó gyógyszerek listáját és a teljes OEP közleményeket „Jogszabályok, rendeletek” rovatunkban  tekintheti meg >>

  Az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriában aktuálisan új gyógyszer nem került a listára. A gyógyászati segédeszközöknél nem változtak a felírható mennyiségek. A támogatott vércukorszintmérők között megjelent az Optium Xceed. A tesztcsíkok támogatott vércukorszintmérőkhöz között megjelent az Optium Plus (50 db/doboz) tesztcsík. Tesztcsíkok nem támogatott vércukorszintmérőkhöz között helyet kapott a Finetest Auto-coding (50 db/doboz) tesztcsík és törölték a One Touch II. tesztcsíkot.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében,
  Dr. Strényer Ferenc

Vissza