Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Megjelent a legújabb NEAK rendelet: Új gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök
  2022.05.01.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Strényer FerencHírkategória: Jogszabályok, rendeletek

  Megjelent 2022. május 01-től érvényes „Az eü. emelt és kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó gyógyszerek, indikációs területek és a felírásra jogosultak köre" a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján ezt, valamint ennek diabetológiát érintő részét frissítettük, illetve változások miatt frissítettük a publikus gyógyászati segédeszköz törzset is.

  Az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó gyógyszereknél vannak új készítmények. A gyógyszertörzsbe bekerült az Eü 70/1 pontba a semaglutid hatóanyag tartalmú Rybelsus tabletta 3,7 és 14 mg-os elérhetőségben.

  Az Eü 50 6/d és az Eü 100/2 pontba bekerült a már egy éves kortól alkalmazható gyors aszpart inzulin a Fiasp 100 egység/ml flextouch oldatos injekció előretöltött injekciós tollban.

  Törölték a törzskönyvből a glimepirid tartalmú készítmények közül az Amaryl tabletta 6 mg-os és a Gliprex tabletta 1,3 és 4 mg-os kiszerelését.

  A gyógyászati segédeszközöknél új menüpont jelent meg a „Szenzorok folyamatos cukormonitorozáshoz, hosszított alkalmazási idővel”, ide került a Medtrum TouchCare szenzor (ISO kód 2151150306001), melyből a felírható mennyiség 3 hónapra 7 db. A felírási és újra felírási feltételek megegyeznek az eddig forgalomban lévő szenzorokéval.

  A távadók monitorhoz, egyéb készülékhez menüpontban megjelent egy új készülék a Medtrum TouchCare távadó (ISO kód 2151150606002). Itt is érvényes az, hogy az eszköz 4 hetes próbakezelési időszak után rendelhető társadalombiztosítási támogatással.

  Az eddig forgalomban lévő szenzoroknál változott a felírható mennyiség, 2022. május 1-től ezek mennyiségét felemelték 12 db-ról 13 db-ra a 3 hónapos kihordási időre.  Ez az Enlite és a Guardian típusú szenzorokra egyaránt vonatkozik.

  Az aktuálisan érvényes verziók a "Jogszabályok, rendeletek" rovatunkban elérhetők.

   

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében
  Dr. Strényer Ferenc

Vissza