Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Ukrán menekültek egészségügyi ellátásáról kormány és miniszteri rendeletek
  2022.03.17.MDT Web-szerkesztőség, Dr. Strényer FerencHírkategória: Jogszabályok, rendeletek

  A Magyar Közlöny  2022. évi 44. számában tették közzé a  Kormány 86/2022. (III. 7.) Korm. rendeletét az ideiglenes védelemre jogosultként elismert személyekkel kapcsolatos veszélyhelyzeti szabályokról. 

  Ez iránymutatást adott a menekültek egészségügyi ellátását illetően is. Alapelvként a menedékest egészségügyi alapellátás,  valamint egyéb krónikus betegellátás keretében vizsgálat és gyógykezelés illeti meg. 

  A Kormány rendeletet követően 2022.03.11-én megjelent az Emberi Erőforrások Miniszterének 9/2022 (III.11) egyedi utasítása az Ukrajnából érkező személyek egészségügyi ellátásáról.

  Az utasítás minden egészségügyi közszolgáltatóra kiterjed.

  Az egyedi utasítás 1.sz. melléklete meghatározza az Ukrajnából érkezők esetén követendő eljárásrendet, a 2.sz. melléket a háziorvosoknak szóló tájékoztatás, a 3.sz. melléklet meghatározza a vényírás lehetőségeit, a 4.sz. melléklet tartalmazza a menekülteknek kiadott az Állami Egészségügyi tartalékból pótolható gyógyszerek listáját.

  Az egyedi utasítás szerint az egészségügyi ellátást a betegség, fertőzés gyanújának felmerülésekor az állandó lakóhely vagy tartózkodási hely, megtalálás helye szerint területi ellátási kötelezettséggel bíró háziorvosnak kell biztosítania, aki ha szükséges, a területi ellátást biztosító kórházba utalja a beteget.

  Amennyiben menekültek egészségügyi ellátásakor nyelvi kommunikációs nehézség adódik tolmács segítsége a 1812-es telefonszámon vehető igénybe.

  A Magyar Diabetes Társaság Web-szerkesztősége nevében 
  Dr. Strényer Ferenc 

  Az egyedi utasitás teljes szövegét az alábbiakban olvashatják.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza