Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudományos újdonságok
 • DAPA-CKD
  2020.09.29. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  Az EASD (European Association for the Study of Diabetes; Európai Diabetes Társaság) ez évi virtuális kongresszusán (2020. szept. 22-25.) ismertették a DAPA-CKD (Dapagliflozin and Prevention of Adverse Outcomes in Chronic Kidney Disease) randomizált, kontrollált klinikai vizsgálat eredményeit. Az előadások után az írásos változat rögtön elérhetővé vált a N Engl J Med hasábjain.

  A DAPA-CKD vizsgálatot idült vesebetegségben (±T2DM) szenvedők körében végezték a dapagliflozin renális és kardiovaszkuláris hatásának megítélése érdekében. A vizsgálatban felnőtt betegek (±T2DM) vettek részt, akiknél az eGFR értéke 25-75 ml/min/1,73m2 és a vizelet albumin/kreatinin hányados 200-5000 mg/g volt. A betegek a beválasztás előtt stabil dózisban ACE-gátlót vagy ARB-t szedtek. Az aktív ágon (n=2152) a betegek napi 10 mg dapagliflozint, a kontroll ágon (n=2152) placebót kaptak a korábbi terápia megtartása mellett. A követési idő medián 2,4 év volt.

  Elsődleges végpont (legalább 50%-os eGFR-csökkenés, végstádiumú veseelégtelenség kialakulása, renális vagy kardiovaszkuláris eredetű halál) a dapagliflozin ágon 197 beteg (9,2%) esetében, a placebo ágon 312 betegnél (14,5%) fordult elő (HR 0,61; 95% CI 0,51-0,72; p<0,001). Az összevont renális kimeneteli események (legalább 50%-os eGFR-csökkenés, végstádiumú veseelégtelenség kialakulása vagy renális eredetű halálozás) alakulása a dapagliflozin (vs placebo) előnyét dokumentálta (HR 0,56; 95% CI 0,45-0,68; p<0,001). A szívelégtelenség miatti hospitalizáció vagy kardiovaszkuláris eredetű halál összevont végpontjának alakulása a dapagliflozin (vs placebo) előnyét igazolta (HR 0,71; 95% CI 0,55-0,92; p=0,009). Az össz-halálozás alakulása szintén a dapagliflozin (vs placebo) előnye mellett szólt (HR 0,69; 95% CI 0,53-0,88; p=0,004). A dapagliflozin kedvező hatása a diabetes jelenlététől vagy hiányától függetlenül egyaránt kimutatható volt. A mellékhatásokat tekintve a két vizsgálati csoport érdemben nem különbözött egymástól.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Heerspink HJL, Stefánsson BV, Correa-Rotter R, Chertow GM, Greene T, Hou FF, Mann JFE, McMurray JJV, Lindberg M, Rossing P, Sjöström CD, Toto RD, Langkilde AM, Wheeler DC; DAPA-CKD Trial Committees and Investigators: Dapagliflozin in patients with chronic kidney disease. N Engl J Med 2020 Sep 24. doi: 10.1056/NEJMoa2024816.

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények