Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

DIABETOLOGIA HUNGARICA ON-LINE

  • HUN
  • ENG

A glukagonszerű-peptid-1-receptoragonisták anyagcsere-, ér- és vesehatása, a kénhidrogén lehetséges szerepe Metabolic, vascular and renal effect of glucagon-like peptide-1 receptor agonist; the possible role of hydrogen sulfide

Wittmann István dr.

Diabetologia Hungarica 2021. 3. szám

https://doi.org/10.24121/dh.2021.13

Randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a glukagonszerű-peptid-1-receptoragonisták (GLP-1-RA) hatékonyak cukorbetegségben. Javítják a szénhidrát-anyagcserét, csökkentik az érelmeszesedéses, kardiovaszkuláris és a diabeteses vesebetegség kockázatát. Munkacsoportunk korábbi munkáiból ismert, hogy a GLP-1-RA-k érhatását részben kénhidrogén jelátvitelük okozza. A kénhidrogén jelátvitel független a hipoxia és az oxidatív stressz hatásától, ezért ischaemiában és cukorbetegségben is működőképes marad. A kénhidrogén az érelmeszesedést és a diabeteses vesebetegséget, számos támadásponton hatva, javítja. Mindezek alapján feltételezhető, hogy a GLP-1-RA-k, részben a kénhidrogént növelő effektusuknak köszönhetően fejtik ki kedvező anyagcsere-, kardiovaszkuláris és vesehatásukat.
Randomized controlled clinical trials verified the beneficial effects of glucagon-like peptide-1 receptor agonists (GLP-1-RA) in diabetes mellitus. They improve carbohydrate metabolism, and decrease the risk of atherosclerotic cardiovascular and diabetic kidney disease. Previous results of our group showed that the vascular signalling pathway of GLP-1-RAs involves hydrogen sulphide (H2S), as well. H2S-pathway is resistant to hypoxia and oxidative stress that is why working also in ischaemia and in diabetes mellitus. H2S, having many targets, improves atherosclerosis and diabetic kidney disease. Summarizing, one can suppose that GLP-1-RA-s, using also H2S-pathway, have a beneficial effect on the metabolism, cardiovascular and kidney disease.